Holandski "Verbek" seli pogone u Srbiju

Bez autora
Oct 23 2016

Prvi pogon u industrijskoj zoni u Kuli otvoriće holandska kompanija "Verbek", jedan od najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi. "Verbekova" ispostava u Sivcu "Seveplant", koja proizvodi oko dva miliona jednogodišnjih i dvogodišnjih sadnica jabuke i kruške, kupila je u industrijskoj zoni u Kuli parcelu od 1,8 hektara na kojoj namerava da podigne poslovni, proizvodni i skladišni objekat. Na proleće ćemo izgraditi objekat na 3.000 kvadratnih metara, od čega će 2.000 kvadrata zauzimati hladnjača, a 900 prostor za sortiranje i kalemljenje sadnica. Kalemljenje je dosad rađeno u Kruševcu, a u planu je da ubuduće to obavljaju obučeni radnici u pogonu u Kuli. U poslovnom delu na 100 kvadratnih metara biće uređene kancelarije i uprava, predočio je Vladan Krtolica, menadžer za investicije u "Seveplantu".

Holandski "Verbek" seli pogone u SrbijuPrvi pogon u industrijskoj zoni u Kuli otvoriće holandska kompanija "Verbek", jedan od najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi. "Verbekova" ispostava u Sivcu "Seveplant", koja proizvodi oko dva miliona jednogodišnjih i dvogodišnjih sadnica jabuke i kruške, kupila je u industrijskoj zoni u Kuli parcelu od 1,8 hektara na kojoj namerava da podigne poslovni, proizvodni i skladišni objekat.

- Na proleće ćemo izgraditi objekat na 3.000 kvadratnih metara, od čega će 2.000 kvadrata zauzimati hladnjača, a 900 prostor za sortiranje i kalemljenje sadnica. Kalemljenje je dosad rađeno u Kruševcu, a u planu je da ubuduće to obavljaju obučeni radnici u pogonu u Kuli. U poslovnom delu na 100 kvadratnih metara biće uređene kancelarije i uprava - predočio je Vladan Krtolica, menadžer za investicije u "Seveplantu".

Prema njegovim rečima, Adri Verbek, vlasnik kompanije, namerava da skoro celu proizvodnju preseli iz Holandije u Srbiju.

- U toku je izrada višegodišnjeg investicionog plana na osnovu kojeg ćemo istupiti sa zahtevom za iznajmljivanje državnog poljoprivrednog zemljišta po prvenstvu zakupa, što je predviđeno zakonom za preduzeća spremna da ulažu u proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika - izneo je Krtolica.

Delatnost je "Seveplant" započeo pre tri godine pilot-projektom sa Srednjom stručnom školom u Crvenki, s kojom je, na 15 hektara državnog zemljišta, proizvodio 350.000 dvogodišnjih sadnica pet sorti jabuka. Rasadnik koji se zakupom zemlje od privatnih posednika i ZZ "Kuljanka" proširio na 70 hektara "Seveplant" će dogodine povećati na 106 hektara.

- Zamisao je da se proizvode i sadnice šljive i trešnje, a kompanija želi da zasnuje i sopstveni voćnjak, tako da je investicionim planom predviđeno da se 2018. godine izgradi hladnjača za smeštaj i čuvanje voća. Trenutno se 97 odsto sadnica izvozi, a interes je da se što više plasiraju na tržište u Srbiji - istakao je Krtolica.

U "Seveplantu" je ove godine bilo zaposleno oko 80 sezonaca, čija je satnica od dve evra znatno viša od one koja se plaća ostalima u kulskoj opštini i okolini.

Naš čovek doveo investitora

Krtolica napominje da je za dolazak ugledne holandske kompanije u kulsku opštinu zaslužan Milenko Pejović iz Prijepolja, koji 18 godina živi i radi u Holandiji. Pejović je vlasnika "Verbeka" povezao sa svojim bratom Nenadom Purićem iz Sivca, koji je postao zamenik direktora "Seveplanta".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik