Produktna berza: Kukuruz jedini prisutan na berzanskom tržištu

Bez autora
Oct 23 2016

Tržište primarnih poljoprivrednih proizvoda je i dalje dosta mirno. Niske cene, odnosno odstustvo značajnijih skokova su naveli proizvođače, odnosno prodavce da čekaju bolju cenu. Blaži skok je registrovan na tržištu kukuruza, pa je ova ratarska kultura, kao i prethodne nedelje, bila jedina prisutna u berzanskom trgovanju. Ukupno je preko novosadske „Produktne berze“ prometovano 400 tona robe, finansijske vrednosti 6.314.000 dinara, što je pad prometa u odnosu na prethodnu nedelju. Merkantilni kukuruz i dalje figurira u berzanskom prometu. Prosečna cena kukruza je ove nedelje iznosila 14,20 dinara za kilogram bez PDV-a (15,62 dinara za kilogram sa PDV-om), što je za 1,43 odsto viša cena u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Realizovana su i dva ugovora sa klauzolom spremnosti robe za isporuku 1. novembra. Pariteti su bili različiti, ali su oba ugovora realizovana po identičnim cenama od 14,50 dinara za kilogram bez PDV-a (15,95 dinara za kilogram sa PDV-om).

Produktna berza: Kukuruz jedini prisutan na berzanskom tržištuTržište primarnih poljoprivrednih proizvoda je i dalje dosta mirno. Niske cene, odnosno odstustvo značajnijih skokova su naveli proizvođače, odnosno prodavce da čekaju bolju cenu. Blaži skok je registrovan na tržištu kukuruza, pa je ova ratarska kultura, kao i prethodne nedelje, bila jedina prisutna u berzanskom trgovanju. Ukupno je preko novosadske „Produktne berze“ prometovano 400 tona robe, finansijske vrednosti 6.314.000 dinara, što je pad prometa u odnosu na prethodnu nedelju.

Merkantilni kukuruz i dalje figurira u berzanskom prometu. Prosečna cena kukruza je ove nedelje iznosila 14,20 dinara za kilogram bez PDV-a (15,62 dinara za kilogram sa PDV-om), što je za 1,43 odsto viša cena u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Realizovana su i dva ugovora sa klauzolom spremnosti robe za isporuku 1. novembra. Pariteti su bili različiti, ali su oba ugovora realizovana po identičnim cenama od 14,50 dinara za kilogram bez PDV-a (15,95 dinara za kilogram sa PDV-om).

Tržište pšenice je i ove nedelje bilo pasivno. Poslednja registrovana cena na berzi iznosi 15,00 dinara bez poreza, a sve ponude koje su se javljale ove nedelje su bile oko ove cene. Paritet i kvalitet su jedini faktori koji su uticali da te ponude budu na nešto nižem ilivišem nivou.

Kao i pšenica, soja je takođe odsustvovala sa berzanskog trgovanja. Međutim, ponuda je povećala svoje kotacije, a da li će te cene naći kupce videćemo već sledeće nedelje.

Rast cene kukuruza je ove nedelje uticao da dođe do blagog skoka vrednost PRODEX-a. Berzanski indeks je viši za 1,63 poena, što ukupno iznosi 193,11 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik