Zastoj u izvozu srpske maline, "vilamet" nema alternativu

Bez autora
Oct 23 2016

Poslednja tri meseca izvoz srpske maline drastičnom je opao, a u septembru je bio niži za 40 odsto nego u istom mesecu lane. Izvoznici su očekivali da će Međunarodni sajam hrane i prehrambenih proizvoda koji se sutra zatvara u Parizu obezbediti pozitivan pomak. Međutim, interesovanje kupaca za srpsku malinu bilo je, kako tvrde izvoznici, najniže za poslednjih deset godina. Oktobar je pri kraju, a u malinjaku ariljske zadruge "Agro eko voće" malina "polka" odigrava drugo rodno kolo ove sezone. Glavni izvor prihoda ipak je sorta "vilamet". Adekvatan izbor sorti, kao i česte oscilacije na tržištu malina, više su nego dobar razlog, smatraju proizvođači, za hitnu izradu nacionalne strategije u toj oblasti.

Zastoj u izvozu srpske maline, "vilamet" nema alternativuPoslednja tri meseca izvoz srpske maline drastičnom je opao, a u septembru je bio niži za 40 odsto nego u istom mesecu lane. Izvoznici su očekivali da će Međunarodni sajam hrane i prehrambenih proizvoda koji se sutra zatvara u Parizu obezbediti pozitivan pomak. Međutim, interesovanje kupaca za srpsku malinu bilo je, kako tvrde izvoznici, najniže za poslednjih deset godina.

Oktobar je pri kraju, a u malinjaku ariljske zadruge "Agro eko voće" malina "polka" odigrava drugo rodno kolo ove sezone. Glavni izvor prihoda ipak je sorta "vilamet". Adekvatan izbor sorti, kao i česte oscilacije na tržištu malina, više su nego dobar razlog, smatraju proizvođači, za hitnu izradu nacionalne strategije u toj oblasti.

"Malina je profitabilna grana u poljoprivredi, to se pokazalo u prethodnih nekoliko decenija, tako da hoćemo da nastavimo put i mi nemamo čim drugim da se bavimo. Moramo ovo da negujemo i da radimo za naše sledeće generacije", kaže Božo Joković, predsednik zemljoradničke zadruge "Agro Eko voće" iz Arilja.

Izvoz srpske maline ove godine je u padu. Na to su uticali rekordan rod u Poljskoj i hiperprodukcija u okolnim zemljama. Zbog umanjenog roda "vilameta" i "mikera" pojedini domaći izvoznici su pribegli mešanju sorti i tako stvorili zabunu, jer su strani kupci navikli na specifičnost Srbije.

"Malina koja je trenutno zamrznuta, cena je niža od cene sveže maline. Što se tiče proizvođača, smatram da svi oni koji budu imali dobre prinose i dobar kvalitet, da će i dalje biti stimulisani da proizvode malinu, ali pre svega vilamet i miker", kaže Paun Petrović iz Unije hladnjačara Srbije.

Sa tim su saglasni i stručnjaci, jer geografski položaj obezbeđuje agroekološke uslove da srpski proizvođači najukusnijim sortama maline pariraju konkurenciji.

"Ne postoji u svetu šarenilo sorti, sve zemlje su prepoznate i sve zemlje gaje jednu glavnu sortu i dve tri prateće sorte. Znači, zbog čega bi mi bili izuzetak i zbog čega bi menjali ono po čemu smo rekorderi već 40 godina", kaže Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo Čačak.

Izvesno je da će trenutni zastoj izvoza malina najviše pogoditi male hladnjače. Na tržištu će opstati izvoznici koji imaju poznatog kupca, ali i proizvođači koji se porodično bave uzgojem malina u prvom redu sorte "vilamet", zbog čega domaći stručnjaci rade na stvaranju kvalitetnog sadnog materijala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik