Dug za bolovanja premašio 40 miliona KM

Bez autora
Oct 24 2016

Dug Fonda zdravstvenog osiguranja RS prema poslodavcima nastao na osnovu naknada za bolovanje premašio je 40 miliona maraka. Samo od polovine prošle godine dug je uvećan za oko deset miliona maraka. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se 58 odsto duga odnosi na javni sektor, a ostatak na privatni.Obaveze prema poslodavcima izmirujemo u skladu sa ostvarivanjem prihoda. Usljed ograničenih i nedovoljnih finansijskih sredstava primorani smo da pravimo prioritete, ali to ne znači da nećemo izvršiti svoje obaveze prema poslodavcima, kazali su u Fondu.

Dug za bolovanja premašio 40 miliona KMDug Fonda zdravstvenog osiguranja RS prema poslodavcima nastao na osnovu naknada za bolovanje premašio je 40 miliona maraka.

Samo od polovine prošle godine dug je uvećan za oko deset miliona maraka.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se 58 odsto duga odnosi na javni sektor, a ostatak na privatni.

- Obaveze prema poslodavcima izmirujemo u skladu sa ostvarivanjem prihoda. Usljed ograničenih i nedovoljnih finansijskih sredstava primorani smo da pravimo prioritete, ali to ne znači da nećemo izvršiti svoje obaveze prema poslodavcima - kazali su u Fondu.

Istakli su da je prioritet plaćanje zdravstvene zaštite pacijenata.

- Od zdravstvenih usluga i lijekova direktno zavisi zdravlje, pa i život pacijenata, ali smo lani, ipak, za naknade za bolovanje isplatili privredi 4,59 miliona, a u prvih devet mjeseci ove godine 6,29 miliona KM - kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Glavni razlozi za gomilanje dugova sa kojima Fond kuburi su, kako ističu, dugovanja poslodavaca prema Fondu na osnovu neuplaćenih doprinosa koja premašuju 270 miliona maraka.

- Od uplate doprinosa najviše zavisi izvršenje obaveza Fonda. Nismo ostvarili planirane prihode jer neuplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje iznose 196,24 miliona, dok je reprogramirani dug 74,17 miliona KM - kažu u Fondu.

Prema statističkim podacima u 2015. godini je na zdravstveno osiguranje bilo prijavljeno oko 263.600 zaposlenih, dok za 37.300 radnika ni za jedan mjesec nisu uplaćeni doprinosi.

- Prosječni mjesečni prihod po zaposlenom osiguraniku lani je bio 170 maraka i zbog neuplaćivanja doprinosa za prijavljene radnike ostali smo uskraćeni za oko 76 miliona maraka - pojasnili su u Fondu.

Napomenuli su da značajan broj radnika može koristiti zdravstvenu zaštitu čak i ako im nisu uplaćeni doprinosi.

- To se odnosi na trudnice, porodilje, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa, zaraznih i mentalnih bolesti. Ovaj vid zaštite mogu da koriste i oboljeli od progresivnih mišićnih oboljenja, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca, osobe sa transplantiranim organima i djeca do 15 godina - pojasnili su u Fondu.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da se dug od 270 miliona maraka za doprinose najmanje odnosi na poslodavce u privatnom sektoru, jer oni uglavnom redovno izvršavaju svoje obaveze.

- Ne mogu se dugovanja na osnovu naknada za bolovanje pravdati uz izgovor oni nama duguju, pa dugujemo i mi. Svako treba izmirivati svoje obaveze ili ako su već dugovanja tolika, zašto ne pokreću stečajne postupke, zašto država ne ide u prinudnu naplatu, šta rade Poreska uprava i druge službe - istakao je Škrebić.

On je dodao da je sadašnji sistem koji se tiče bolovanja neodrživ.

- Bolovanja duža od 30 dana se svugdje u svijetu refundiraju u bruto iznosu, a samo kod nas je to u neto iznosu i to 75 odsto, što je potpuno neprihvatljivo. Osim toga, ni tih 75 odsto nam ne refundiraju na vrijeme - rekao je Škrebić.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković kaže da se dugovi Fonda i poslodavaca gomilaju godinama i da bi dobar dio mogao biti prebijen u multilateralnoj kompenzaciji, ali da se od toga odustalo.

- Rješenje za sadašnju situaciju je isključivo u preuzimanju odgovornosti i isplati obaveza jednih prema drugima. Za one koji ne izmire dugove treba iznaći konsekvence koje će uslijediti odmah, a ne dopuštati da se rok iz mjeseca u mjesec prolongira i zapada u situaciju kakva je sada - rekao je Duduković i dodao da Fond zdravstvenog osiguranja RS treba da utvrdi tačan i realan iznos duga i da iz sume isključi preduzeća koja godinama ne obavljaju djelatnost.

Porodilje

U Javnom fondu za dječiju zaštitu RS kažu da poslodavcima u realnom sektoru redovno refundiraju obaveze prema zaposlenim porodiljama. Dodaju da se novac isplaćuje jednom mjesečno kada prikupe podatke o podnijetim zahtjevima svih poslodavaca.

- Kašnjenja u isplatama naknada bolovanja poslodavcima za porodilje se odnose isključivo na budžetske korisnike koji se finansiraju putem trezora RS i ta kašnjenja iznose oko 11 miliona KM. To je kumulativno dugovanje koje traje godinama - rekli su u Fondu za dječiju zaštitu RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik