Vijeće ministara BiH: Budžet za narednu godinu ostaje 950 miliona KM

Bez autora
Oct 24 2016

Vijeće ministara BiH upoznat je danas s Nacrtom zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i prihodi planirani, na nivou prethodnih godina i iznose 950 miliona KM. Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da će ministarstva do četvrtka, 27. oktobra, dostaviti Ministarstvu finansija i trezora svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi, kako bi naredne sedmice Savjet ministara BiH razmotrio nacrt budžeta institucija BiH i uputio ga Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Vijeće ministara BiH: Budžet za narednu godinu ostaje 950 miliona KMVijeće ministara BiH upoznat je danas s Nacrtom zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i prihodi planirani, na nivou prethodnih godina i iznose 950 miliona KM.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da će ministarstva do četvrtka, 27. oktobra, dostaviti Ministarstvu finansija i trezora svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi, kako bi naredne sedmice Savjet ministara BiH razmotrio nacrt budžeta institucija BiH i uputio ga Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Prilikom dostavljanja svojih sugestija u vezi sa budžetom ministarstva trebaju voditi računa o opredijeljenosti Vijeća ministara BiH da ukupnu javnu potrošnju svede na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi, te da se nastavi provođenje restriktivnih mjera štednje u javnoj potrošnji.

Vijeće ministara BiH utvrdio je i uputiće Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se potvrđuje "zamrzavanje" plata u institucijama BiH.

Na ovaj način odgađa se sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018, odnosno 2019. i 2020. godine, čime Savjet ministara BiH zadržava plate i naknade u institucijama BiH na ranije dostignutom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik