Javni dug Hrvatske pao drugi kvartal zaredom, na 84,6% BDP-a

Bez autora
Oct 24 2016

Javni dug opće države iznosio je u Hrvatskoj na kraju lipnja 285,67 milijardi kuna, što je 1,72 milijarde kuna ili 0,6% manje nego krajem lipnja prošle godine, pa je udio duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) smanjen s lanjskih 87,%1 na 84,6%, pokazuju objavljeni podaci Eurostata. To je drugo tromjesečje zaredom kako je javni dug smanjen na godišnjoj razini, što nije zabilježeno od kada se podaci vode po usporedivoj metodologiji - od kraja 1999. godine. U odnosu, pak, na prvo tromjesečje, kada je udio javnog duga iznosio 85,8% BDP-a, u drugom je kvartalu hrvatski javni dug smanjen za 2,4 milijarde kuna ili 0,8%. Time je europski statistički ured potvrdio nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Javni dug Hrvatske pao drugi kvartal zaredom, na 84,6% BDP-aJavni dug opće države iznosio je u Hrvatskoj na kraju lipnja 285,67 milijardi kuna, što je 1,72 milijarde kuna ili 0,6% manje nego krajem lipnja prošle godine, pa je udio duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) smanjen s lanjskih 87,%1 na 84,6%, pokazuju objavljeni podaci Eurostata.

To je drugo tromjesečje zaredom kako je javni dug smanjen na godišnjoj razini, što nije zabilježeno od kada se podaci vode po usporedivoj metodologiji - od kraja 1999. godine.

U odnosu, pak, na prvo tromjesečje, kada je udio javnog duga iznosio 85,8% BDP-a, u drugom je kvartalu hrvatski javni dug smanjen za 2,4 milijarde kuna ili 0,8%. Time je europski statistički ured potvrdio nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

S padom udjela javnog duga u BDP-u za 2,5 postotnih bodova na godišnjoj razini, Hrvatska se svrstala među 15 zemalja Europske unije u kojima je zabilježen pad duga. Najviše je, za 13 postotnih bodova, pao udio javnog duga u BDP-u u Irskoj, a slijede Nizozemska, s padom za 3,3 boda, i Mađarska, s 3,2 boda.

S druge strane, najviše je na godišnjoj razini udio javnog duga u BDP-u porastao u Grčkoj, za 9,7 postotnih bodova, potom u Latviji, za 3,7 bodova, i Portugalu, za 2,9 bodova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik