Srbija i Slovenija potpisale više sporazuma o saradnji

Bez autora
Oct 24 2016

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije potpisali su danas nekoliko sporazuma o saradnji dveju zemalja u oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije "Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti – železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja". Saradnja Srbije i Slovenije, u okviru Strategije Evropske unije za dunavski region, započeta je 2011. godine, a potpisani memorandum omogućava nastavak rada na boljem povezivanju zemalja ovog regiona u železničkom, drumskom i vazdušnom saobraćaju. Evropska komisija je Srbiji i Sloveniji poverila prioritetnu oblast 1b, i to da je zajedno koordiniraju i realizuju prema 14 zemalja dunavskog regiona.

Srbija i Slovenija potpisale više sporazuma o saradnjiPredstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije potpisali su danas nekoliko sporazuma o saradnji dveju zemalja u oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije "Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti – železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja".

Saradnja Srbije i Slovenije, u okviru Strategije Evropske unije za dunavski region, započeta je 2011. godine, a potpisani memorandum omogućava nastavak rada na boljem povezivanju zemalja ovog regiona u železničkom, drumskom i vazdušnom saobraćaju.

Evropska komisija je Srbiji i Sloveniji poverila prioritetnu oblast 1b, i to da je zajedno koordiniraju i realizuju prema 14 zemalja dunavskog regiona.

Do sada je u oblasti železničkog, drumskog i vazdušnog transporta iz 14 zemalja identifikovano 150 projekata, koji su u toku ili će se sprovesti u narednom periodu, a doprineće realizaciji strategije.

Od posebne važnosti su transnacionalni projekti u oblasti intermodalnog transporta, uvođenja novog železničkog koridora koji povezuje zemlje EU i Srbiju, kao i nove vazdušne linije u dunavskom regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Program saradnje između Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije i Ministarstva kulture Vlade Slovenije za period od 2016. do 2020. godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Takođe, potpisan je i Memorandum o saradnji Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije, koji su parafirali direktori dveju institucija Vladimir Marić i Vojko Toman.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predao je ministru spoljnih poslova Slovenije Karlu Erjavecu Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik