Pirot među 30 najboljih slobodnih zona na planeti

Bez autora
Oct 24 2016

Već četvrtu godinu za redom Slobodna zona Pirot, po oceni jednog od najprestižnijih svetskih magazina, našla se na listi 30 najboljih slobodnih zona na planeti. To priznanje dodeljeno je pre svega zbog rasta prometa i privlačenja novih investicija. Od dasaka iz Pirota prave se ekološke igračke za Ikeine prodajne objekte. Firma "Irely", koja ima dve fabrike u Bugarskoj, pre nekoliko dana otvorila je i proizvodni pogon u Slobodnoj zoni Pirot. Za početak je zaposleno desetak radnika. Od sledećeg meseca trebalo bi da počne da radi i druga smena. Tako da bi negde ukupno u ovoj početnoj fazi imali oko trideset radnika. Planira se da se i tu zatvori taj ciklus proizvodnje - izrada peletare i izrada krajnjih proizvoda, kaže Novica Stojčev, menadžer proizvodnje u kompaniji "Irelu". Upravo zbog privlačenja novih investicija, ali i zbog rasta prometa "Slobodna zona Pirot" našla se na listi 30 najboljih na svetu po oceni magazina Fajnenšl tajm. U zoni trenutno radi skoro 6.000 radnika, a godišnji promet je 800 miliona evra.

Pirot među 30 najboljih slobodnih zona na planetiVeć četvrtu godinu za redom Slobodna zona Pirot, po oceni jednog od najprestižnijih svetskih magazina, našla se na listi 30 najboljih slobodnih zona na planeti. To priznanje dodeljeno je pre svega zbog rasta prometa i privlačenja novih investicija.

Od dasaka iz Pirota prave se ekološke igračke za Ikeine prodajne objekte. Firma "Irely", koja ima dve fabrike u Bugarskoj, pre nekoliko dana otvorila je i proizvodni pogon u Slobodnoj zoni Pirot. Za početak je zaposleno desetak radnika.

"Od sledećeg meseca trebalo bi da počne da radi i druga smena. Tako da bi negde ukupno u ovoj početnoj fazi imali oko trideset radnika. Planira se da se i tu zatvori taj ciklus proizvodnje - izrada peletare i izrada krajnjih proizvoda", kaže Novica Stojčev, menadžer proizvodnje u kompaniji "Irelu".

Upravo zbog privlačenja novih investicija, ali i zbog rasta prometa "Slobodna zona Pirot" našla se na listi 30 najboljih na svetu po oceni magazina Fajnenšl tajm. U zoni trenutno radi skoro 6.000 radnika, a godišnji promet je 800 miliona evra.

"Za nas je to jedna divna referenca, a za naše buduće korisnike dokaz da u 'Slobodnoj zoni Pirot' mogu da dobiju najbolje uslove za poslovanje, da mi imamo standarde kvaliteta i da oni mogu da dobiji pravu uslugu na pravom mestu", kaže direktor "Slobodne zone Pirot" Dragan Kostić.

Pirot je jedan od prvih gradova Srbije koji je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojen je set mera za razvoj preduzetništva.

"Pomoć će se dodeljivati privrednim subjektima koji su registrovani na teritoriji našeg grada pri izgradnji objekata u vidu oslobađanja od taksi, doprinosa i naknada, za rok od tri godine", kaže pomoćnik gradonačelnika Pirota Aleksandar Ćirić.

Zbog sve većeg interesovanja investitora u "Slobodnoj zoni Pirot" ostalo je slobodno još svega nekoliko hektara. Već se razmišlja o novoj lokaciji koja će biti tik uz novoizgrađeni auto-put na Koridoru 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik