Japanci će robotima iz Slovenije osvojiti Europu

Bez autora
Oct 25 2016

Vodeći svjetski proizvođač industrijskih robota japanska korporacija Yaskawa Electric odlučila je da će svoju novu tvornicu za europsko tržište izgraditi u Sloveniji, a vijest o tome prvi je objavio premijer Miro Cerar na društvenim mrežama, nakon što su ga nazvali iz japanske kompanije. Slovenija je investiciju japanskog proizvođača osigurala u jakoj međunarodnoj konkurenciji jer su zanimanje pokazivale i druge zemlje, poput Slovačke, Češke i Poljske. Na kraju su u izboru ostali Poljska i Slovenija, koja je pobijedila vjerojatno i zbog toga što u Ribnici, u jugoistočnom dijelu zemlje, već posluju pogoni Yaskawe. Tvrtke Yaskawa Slovenija i Yaskawa Ristro od 1996. u vlasništvu su japanske kompanije i trenutno zajedno zapošljavaju gotovo 200 osoba, te bilježe snažan rast prodaje, a prihodi im iznose 40-ak milijuna eura godišnje. Cerar je nedavno izjavio da njegova vlada nastoji stvoriti u Sloveniji bolje poslovno okruženje koje će privući strane investitore s područja naprednih tehnologija, pa i Yaskawu.

Japanci će robotima iz Slovenije osvojiti EuropuVodeći svjetski proizvođač industrijskih robota japanska korporacija Yaskawa Electric odlučila je da će svoju novu tvornicu za europsko tržište izgraditi u Sloveniji, a vijest o tome prvi je objavio premijer Miro Cerar na društvenim mrežama, nakon što su ga nazvali iz japanske kompanije. Slovenija je, kako navodi Delo, investiciju japanskog proizvođača osigurala u jakoj međunarodnoj konkurenciji jer su zanimanje pokazivale i druge zemlje, poput Slovačke, Češke i Poljske.

Na kraju su u izboru ostali Poljska i Slovenija, koja je pobijedila vjerojatno i zbog toga što u Ribnici, u jugoistočnom dijelu zemlje, već posluju pogoni Yaskawe. Tvrtke Yaskawa Slovenija i Yaskawa Ristro od 1996. u vlasništvu su japanske kompanije i trenutno zajedno zapošljavaju gotovo 200 osoba, te bilježe snažan rast prodaje, a prihodi im iznose 40-ak milijuna eura godišnje. Cerar je nedavno izjavio da njegova vlada nastoji stvoriti u Sloveniji bolje poslovno okruženje koje će privući strane investitore s područja naprednih tehnologija, pa i Yaskawu.

Slovenski poticaji

Investicija u tvornicu industrijskih robota vrijedna je između 35 i 40 milijuna eura i Sloveniji će donijeti oko 200 novih kvalitetnih radnih mjesta. Hubert Kosler, direktor pogona u Ribnici, nije želio otkriti lokaciju nove tvornice.  "Ribnica je jedna od opcija, ali i druge lokacije mogu biti dobre za ovaj projekt", rekao je Kosler, dodajući kako je izuzetno važno da Japanci neće samo izgraditi tvornicu, već će u Sloveniji smjestiti istraživanje i razvoj. Prema sadšnjim planovima, tvornica će se početi graditi do kraja sljedeće godine, a prvi roboti bit će proizvedeni 2018. ili 2019., dok su ključna tržišta za robote iz Slovenije Europa, Bliski istok i Afrika. Japanski izravna ulaganja u Sloveniji na kraju 2013. godine dosegnula su 44,4 milijuna eura.Yaskawa Ristro u Ribnici već proizvodi petinu robota za Yaskawa Europa, koja ima 13 podružnica.

Japansku investiciju Slovenija će morati poduprijeti sa 10 do 25 posto vrijednosti, nedavno je objasnio državni tajnik u Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju, Aleš Cantarutti, koji je u ožujku boravio u japanskom sjedištu Yaskawe.  Poticaji koji će dati Slovenija bit će osigurani u proračunu za 2017. odnosno 2018. godinu, riječ je ipak o daleko najvećem stranom ulaganju u Sloveniji u posljednjih nekoliko godina.Yaskawa Electric Corporation, kompanija koja je izumila koncept mehatronike, bilježi gotovo tri milijarde eura godišnjeg obujma poslova. Sjedište tvrtke nalazi se u Kitakyushu. Osim tvornice u Ribnici, kompanija u Europi ima proizvodne pogone u Njemačkoj, Škotskoj i Švedskoj, a europska je sjedište u Njemačkoj, u Eschbornu, a usto ima nekoliko tvornica u Japanu, Kini, Indiji, SAD-u, Kanadi, Meksiku i Brazilu.

Poznati po Motomanu

Yaskawa je diljem svijeta instalirala više od 330.000 različitih robota, uključujući robota za posebne namjene (zavarivanje, paletiranje, bojanje i čišćenje, te rješenja za zavarivanje po sustavu ključ u ruke itd). Prije svega, japanska kompanija je poznata po liniju industrijskih robota Motoman.Financijski pokazatelji govore da je riječ o kompaniji koja solidno posluje i generira prosječan povrat od 12,8 posto u odnosu na ulaganje, dok je dobit ostvarena u prošloj fiskalnoj godini iznosila više od 36 milijardi jena (oko 270 milijuna eura).
Približavanje kupcima

Japanske pohvale slovenskom timu

"Yaskawina tim u Sloveniji jedan je od najdinamičnijih, ima iznimne vještinu i zato je ozbiljan kandidat za nove investicije", rekao je u listopadu prošle godine Bruno Schnekenburger, predsjednik Yaskawe Robotics Europe. On je najavio jačanje poslovanja u Europi gdje se žele približiti kupcima i proizvodnju industrijskih robota povećati sa 25.000 na 30.000 godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik