Aerodrom banjaluka može postati lider regiona u kargo saobraćaju

Bez autora
Oct 25 2016

Direktor Javnog preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Miroslav Janjić rekao je danas Srni da će ta firma nakon izgradnje skladišta za kargo saobraćaj postati lider regiona u toj oblasti usluga. Janjić je istakao da se završetak izgradnje skladišta za avio-prevoz robe očekuje do 15. septembra naredne godine. Nadam se da će to biti završeno u predviđenom periodu i da ćemo dobiti objekat koji nema cijela regija. Kargo saobraćaj je naše generalno opredjeljenje i komparativna prednost koja nam daje lidersku poziciju u tom poslu, rekao je Janjić. Na pitanje da li Aerodrom Banjaluka može postati logistički centar i zbirno mjesto za privredne divove koji su, poput Kine, zainteresovani da plasiraju i reeksportuju robu na tržište EU i šire, Janjić je odgovorio da su otvoreni za dogovore sa svima. Mi smo dovoljno blizu EU. Nismo članica, ali to ima prednosti, pogotovo kada je riječ o smještaju, preradi, doradi, prepakivanju, ukrupnjavanju i montaži roba. Dakle, ako su kineske kompanije prisutne ovdje u svemu, realno je očekivati da će tako biti i u ovom segmentu, naveo je Janjić i dodao da bi razvojem djelatnosti aerodroma došlo i do velike potrebe za novim zapošljavanjem u Srpskoj.

Aerodrom banjaluka može postati lider regiona u kargo saobraćajuDirektor Javnog preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Miroslav Janjić rekao je danas Srni da će ta firma nakon izgradnje skladišta za kargo saobraćaj postati lider regiona u toj oblasti usluga.

Janjić je istakao da se završetak izgradnje skladišta za avio-prevoz robe očekuje do 15. septembra naredne godine.

"Nadam se da će to biti završeno u predviđenom periodu i da ćemo dobiti objekat koji nema cijela regija. Kargo saobraćaj je naše generalno opredjeljenje i komparativna prednost koja nam daje lidersku poziciju u tom poslu", rekao je Janjić.

Na pitanje da li Aerodrom Banjaluka može postati logistički centar i zbirno mjesto za privredne divove koji su, poput Kine, zainteresovani da plasiraju i reeksportuju robu na tržište EU i šire, Janjić je odgovorio da su otvoreni za dogovore sa svima.

"Mi smo dovoljno blizu EU. Nismo članica, ali to ima prednosti, pogotovo kada je riječ o smještaju, preradi, doradi, prepakivanju, ukrupnjavanju i montaži roba. Dakle, ako su kineske kompanije prisutne ovdje u svemu, realno je očekivati da će tako biti i u ovom segmentu", naveo je Janjić i dodao da bi razvojem djelatnosti aerodroma došlo i do velike potrebe za novim zapošljavanjem u Srpskoj.

Janjić je ponovio da u Srpskoj postoji potreba putnika za prevozom niskotarifnim kompanijama, ali da je opredjeljenje Aerodroma Banjaluka linijski saobraćaj koji obezbjeđuje daleko viši nivo usluge, sadržaja i komfora.

"Bez toga se ne može razgovarati o ozbiljnom vazdušnom saobraćaju. S druge strane, privlačenje niskotarifnih aviokompanija tražilo bi potpunu promjenu koncepta", objasnio je Janjić.

On je dodao da su potpuno svjesni da postojeći nivo linijskog saobraćaja sa "Air Srbijom" nije dovoljan da opsluži količinu prevozne potrebe koju generiše područje banjalučke regije i Aerodroma Banjaluka.

"U tom pravcu želimo da razvijamo i proširimo linijski saobraćaj. Tek ako se u budućnosti pokaže da to nije rješenje, solucija broj dva su možda niskotarifne kompanije", naveo je Janjić.

Kada je riječ o nedavno pominjanom strateškom partnerstvu Aerodroma Republike Srpske i Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd, Janjić je rekao da na tom planu još nema ništa konkretno, te da je sve u fazi ozbiljnih promišljanja koja bi trebalo da daju određene rezultate.

"Imamo odlične odnose i saradnju sa Aerodromom 'Nikola Tesla', koji je lider u regionu, ali je strateško partnerstvo stvar dogovora vlada Srpske i Srbije", poručio je Janjić.

On je dodao i da bi rekonstrukciju i proširenje zgrade Aerodroma Banjaluka trebalo očekivati do 15. septembra naredne godine, te da se sve odvija prema planovima.

Janjić je ranije rekao da će aerodromska zgrada dobiti novih 397 metara kvadratnih, dok će skladište za avio-prevoz robe imati površinu od 1.360 metara kvadratnih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik