Odbor za investicije BiH potvrdio listu prioritetnih projekata

Bez autora
Oct 25 2016

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je potvrdio da je Odbor za investicije BiH potvrdio listu prioritetnih projekata dostavljenih Evropskoj komisiji 31. marta ove godine uime BiH u okviru prvog poziva za sufinanciranje WBIF (Western Balkans Investment Framework.Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je putem Direkcije za evropske integracije BiH zaprimilo akt Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kojim se potvrđuje da su četiri aplikacije, dostavljene uime Bosne i Hercegovine u okviru prvog poziva za sufinanciranje projekata uvrštene u drugi ciklus provjere i ocjenjivanja aplikacija.

Odbor za investicije BiH potvrdio listu prioritetnih projekataZamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je potvrdio da je Odbor za investicije BiH potvrdio listu prioritetnih projekata dostavljenih Evropskoj komisiji 31. marta ove godine uime BiH u okviru prvog poziva za sufinanciranje WBIF (Western Balkans Investment Framework.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je putem Direkcije za evropske integracije BiH zaprimilo akt Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kojim se potvrđuje da su četiri aplikacije, dostavljene uime Bosne i Hercegovine u okviru prvog poziva za sufinanciranje projekata uvrštene u drugi ciklus provjere i ocjenjivanja aplikacija.

Radi se o projektima  - Sanacije i modernizacije Luke Brčko, projekt vrijedan 3,5 miliona eura i podržan je od EBRD-a, projekt izgradnje dionice autoceste između čvorišta Johovac i čvorišta Rudanka na koridoru Vc u vrijednosti od 69 miliona eura, također projekt podržan od EBRD-a, projekt izgradnje dionice autoceste Zenica sjever - Žepče jug – poddionica Ponirak - Donja Gračanica na koridoru Vc u iznosu od 19 miliona eura koji projekt je podržan od EIB-a i projekt izgradnje dionice autoceste Mostar jug – Počitelj na koridoru Vc u iznosu od 39 miliona eura također podržan od EIB-a.

Predmetne aplikacije odobrene su od Državnog odbora za investicije na sjednici održanoj 30. marta ove godine, te su 31. marta ove godine putem DIPAK-a proslijeđene tajništvu WBIF-a.

Evropska komisija je Odluku o pokretanju drugog kruga provjere i ocjene ovih aplikacija donijela nakon što je Državni odbor za investicije BiH potvrdio prioritetnost navedenih projekata, te o toj odluci  izvijestio Europsku komisiju.

Također je važno naglasiti da je na Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 14. jula ove godine usvojilo dokument Strategija prometa BiH za razdoblje 2016-2030, čije neusvajanje je predstavljalo jednu od najznačajnijih zapreka u postupku ishodovanja pozitivnih ocjena za navedene projekte.

Zamjenik ministra Saša Dalipagić ranije je u nekoliko navrata intervenirao zahtjevom prema ministru Ismiru Juski, te prema Direkciji za europske integracije BiH i Misiji BiH pri Europskoj uniji, s ciljem vraćanja projekta dionice Mostar jug – Počitelj na listu prioritetnih projekata.

Kako je saopćeno iz Ureda zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH, sve te radnje su poduzimane iz razloga što je poduzeće Autoceste F BiH, mimo redovnog postupka skinulo predmetnu dionicu s liste prioritetnih projekata, odnosno svojim postupanjem je bitno izmjenilo listu aplikacija BiH usvojenu i odobrenu od Odbora za investicije BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik