U silosima osam miliona tona kukuruza

Bez autora
Oct 25 2016

Berba kukuruza na poljima u Srbiji polako odmiče, prekidana kišama. Ratari su, i pored toga, kako se procenjuje, obrali oko 70 odsto od ukupno zasejenih milion hektara kukuruza, a prosečan rod, kako stvari stoje, premašiće osam tona po hektaru. Srbija će, slažu se ratari i stručnjaci, gotovo sigurno imati više od osam miliona tona ove najzastupljenije žitarice, 10 odsto više nego do sada rekordne 2014. godine. Potrebe Srbije su, inače, oko 4,5 miliona tona kukuruza, tako da bi naša zemlja mogla da ima i vrlo solidnu izvoznu poziciju, sa izvozom većim od tri miliona tona. Ratari, međutim, i pored vrlo visokog roda, nisu zadovoljni jer se, kako kažu, i inače preniska cena kukuruza, koja se kreće između 14 i 15 dinara po kilogramu, dodatno smanjuje kada se zrno suši. Vlažnost zrna, zbog mnogo kiša, još je prilično visoka.

U silosima osam miliona tona kukuruzaBerba kukuruza na poljima u Srbiji polako odmiče, prekidana kišama. Ratari su, i pored toga, kako se procenjuje, obrali oko 70 odsto od ukupno zasejenih milion hektara kukuruza, a prosečan rod, kako stvari stoje, premašiće osam tona po hektaru. Srbija će, slažu se ratari i stručnjaci, gotovo sigurno imati više od osam miliona tona ove najzastupljenije žitarice, 10 odsto više nego do sada rekordne 2014. godine.

Potrebe Srbije su, inače, oko 4,5 miliona tona kukuruza, tako da bi naša zemlja mogla da ima i vrlo solidnu izvoznu poziciju, sa izvozom većim od tri miliona tona.

Ratari, međutim, i pored vrlo visokog roda, nisu zadovoljni jer se, kako kažu, i inače preniska cena kukuruza, koja se kreće između 14 i 15 dinara po kilogramu, dodatno smanjuje kada se zrno suši. Vlažnost zrna, zbog mnogo kiša, još je prilično visoka.

- Obrao sam nekih 15 hektara kukuruza, a ostalo mi je sigurno još tri puta toliko - priča Jovan Ognjanov, poljoprivrednik iz Subotice. - Rod jeste dobar, imao sam više od 11 tona zrna po hektaru, ali, dok je cena 14 dinara, a vlažnost zrna iznad 24 odsto, ne isplati mi se da žurim sa berbom. Sušenje može da mi "odnese" i do 25 odsto cene! Samim tim, bolje neka stoji na stabljici, dok se ne prosuši, a i dok mu cena ne poraste. O tome, imam li zarade kada gajim kukuruz, sa ovakvom cenom, verujte, nisam ni razmišljao. Bolje je da ne pomišljam, jer kada bih preračunavao, verovatno bi me zabolela glava.

Usporen "ritam" berbe, kako navodi Vukosav Saković, iz Udruženja "Žita Srbije", pogoduje i trgovcima kukuruzom, jer su, zbog niskog vodostaja Dunava, izvozni poslovi i dalje usporeni, tako da su silosi gotovo puni.

- Kukuruz najviše izvozimo rečnim putem, a vodostaj Dunava je nizak, pa se barže umesto do punog kapaciteta, pune sa 60 odsto - ističe Saković. - Verujem da problema sa smeštajem roda neće biti, jer imamo i dosta podnih skladišta, a i poljoprivrednici, zbog veće vlažnosti, ali i niske cene, ne žure mnogo sa berbom. Samim tim, mesta za ovogodišnji rod bi trebalo da bude, tim pre što je berba počela znatno ranije, a u pravilu je trajala i do decembra.

- Posle slučaja sa aflatoksinom, naučili smo lekciju, tako da verujem da niko neće dopustiti da vlažan ili pregrejan kukuruz smešta u silose - jasan je Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

- Samo sušenje na stabljici dobro je rešenje, jer se bolesti daleko lakše razvijaju u zatvorenom prostoru.

Robne rezerve

Poljoprivrednike je obradovala i najava da bi Robne rezerve mogle da kupe 50.000 tona kukuruza, po ceni od 16 dinara za kilogram. Detalji ovog posla, kako je "Novostima" potvrđeno na novosadskoj Produktnoj berzi, koja bi za račun Robnih rezervi trebalo da kupi kukuruz, biće poznati sledeće nedelje.

Idealno

Godine je, kako je ranije ocenio dr Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, bila idealna za kukuruz.

- Imalo smo red kiše, red toplog vremena - naveo je Bekavac.

- Gotovo da i nisam video lošu njivu sa kukuruzima, a stvarno sam prošao znatan deo Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik