Šabac spreman za dolazak japanskog investitora

Bez autora
Oct 25 2016

Odlukom svih odbornika gradske skupštine iz budžeta Šapca kao regionalni republički investicioni podsticaj za novu fabriku izdvojeno je 2,4 miliona evra. Očekuju se i republički podsticaji za dolazak japanskog poroizvođača komponenti za automobilsku industriju već jesenas. U gradu su, kažu, spremni da sa potpisivanjem ugovora sa "Jazakijem" odmah počne i realizacija projekta kojim će biti uposleno 1.700 radnika. Parcela je izmerena, kočići postavljeni. Za dve nedelje proširiće se vodovodna mreža, uraditi kanalizacija i elekroinstalacije. Na 6,85 hektara industrijske zone biće proizvodni pogoni japanskog investitora. Gradnja je poverena šabačkoj firmi, projekat je završen. Imamo svu građevinsku operativu, opremu, zajedno sa našim partnerima na gradilištu će biti uključeno od 150 do 200 radnika, kaže direktor SET "Šabac" Milena Srećković.

Šabac spreman za dolazak japanskog investitoraOdlukom svih odbornika gradske skupštine iz budžeta Šapca kao regionalni republički investicioni podsticaj za novu fabriku izdvojeno je 2,4 miliona evra. Očekuju se i republički podsticaji za dolazak japanskog poroizvođača komponenti za automobilsku industriju već jesenas. U gradu su, kažu, spremni da sa potpisivanjem ugovora sa "Jazakijem" odmah počne i realizacija projekta kojim će biti uposleno 1.700 radnika.

Parcela je izmerena, kočići postavljeni. Za dve nedelje proširiće se vodovodna mreža, uraditi kanalizacija i elekroinstalacije. Na 6,85 hektara industrijske zone biće proizvodni pogoni japanskog investitora. Gradnja je poverena šabačkoj firmi, projekat je završen.

"Imamo svu građevinsku operativu, opremu, zajedno sa našim partnerima na gradilištu će biti uključeno od 150 do 200 radnika", kaže direktor SET "Šabac" Milena Srećković.

Građevinci su spremni da po dogovoru hala bude pod krovom u januaru. Na nova radna mesta u pogonima velikog investitora čekaju nezaposleni Šapčani. U najavljenoj fabrici elektrokablova za automobile šansa za 1.700 ljudi.

Šansu u "Jazakiju" imaće najpre budući treneri i rukovodioci na linijama koji će proći obuku.

"To su ljudi gde će nam biti potrebne nešto jače kvalifikacije - znanje engleskog, znanje rada na računaru. Sledećeg leta počinjemo sa proizvodnjom i onda u naredne dve godine treba da dođemo do tog broja od 1.700", objašnjava menadžer u "Jazakiju" Miloš Davidović.

Na posao na području Šapca čeka skoro 11.000 građana. Kadrovska struktura je povod za saradnju investitora i Nacionalne službe.

"Došli smo do zaključaka koji polovično zadovoljavaju. Očekujemo da će bar polovina moći da se nađe u Šapcu", rekao je direktor Filijale nacionalne službe za zapošljavanje Šabac Radivoje Mićić.

U dodatno obrazovanje prvih stotinu selektovanih kandidata i grad će uložiti. Vrednovaće se samo trud.

"Tako što ćemo kao grad pomoći da oni imaju još bolje znanje engleskog jezika, znanja na računarima, naravno da će grad platiti obuku samo onima koji obuku i polože a ne svima. To znači - oni koji ne polože moraće da plate iz svog džepa", ističe gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Dugo očekivanu veliku investiciju u Šapcu gledaju kroz matematiku. Uloženih 2,4 miliona evra iz budžeta kroz poreze će se vratiti za tri godine, a uz plac "Jazakija" mesta ima i za nove pogone kooperanta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik