Doprinosi u PIO fondu veći za 5,6 milijardi dinara

Bez autora
Oct 25 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su, zaključno sa 21. oktobrom ove godine, doprinosi u PIO fondu veći od predviđenog plana za 5,6 milijardi dinara, što znači da država sve manje povlači dotacije iz budžeta za isplatu penzija.Vulin je, na konferenciji "Siva ekonomija – Izazovi i rešenja", u organizaciji magazina "Njuzvik", rekao da je to rezultat borbe protiv sive ekonomije i da je zahvaljujući tome u ovoj godini povučeno 17,4 milijardi dinara za dotacije.

Doprinosi u PIO fondu veći za 5,6 milijardi dinaraMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su, zaključno sa 21. oktobrom ove godine, doprinosi u PIO fondu veći od predviđenog plana za 5,6 milijardi dinara, što znači da država sve manje povlači dotacije iz budžeta za isplatu penzija.

Vulin je, na konferenciji "Siva ekonomija – Izazovi i rešenja", u organizaciji magazina "Njuzvik", rekao da je to rezultat borbe protiv sive ekonomije i da je zahvaljujući tome u ovoj godini povučeno 17,4 milijardi dinara za dotacije.

On je naveo da će, sa ovakvim povećanjem doprinosa u PIO fondu, do kraja godine za penzije iz budžeta biti neophodno 35 odsto dotacija, a sve ostalo će, kako je dodao, biti zarađeno.

Ministar je istovremeno ukazao na izuzetan značaj borbe protiv sive ekonomije, jer, kako je istakao, nelojalna konkurencija "ubija" one koji žele da posluju legalno.

Moramo se izboriti sa tim problemom kako bismo pomogli onima koji žele da regularno posluju, rekao je Vulin.

On je naveo da u Inspekciji rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svega 242 inspektora kontroliše 300.000 privrednih subjekata.

Prema njegovim rečima, u prvih devet meseci ove godine obavljeno je 40.772 nadzora, u kojima su zatečena 13.102 lica u radu na crno, dok je na osnovu rešenja inspektora, 10.975 ljudi zaposleno na neodređeno vreme.

Ministar je ukazao na to da je od 592 neprijavljena subjekta, samo 41 prestao da radi, a svi ostali su otišli u Agenciju za privredne registre (APR) i registrovali se.

Vulin je ocenio da se na suzbijanju rada na crno radi dosta uspešnije nego prethodnih godina, naglasivši da je potrebna veća motivacija i veći broj inspektora.

On je objasnio da se inspektori, nakon obavljenog prvog nadzora, vraćaju nakon određenog vremena kod poslodavca da bi proverili da li posluje u skladu sa propisima i da li su radnici iz legalnih tokova opet prebačeni u sivu zonu.

Ministar je precizirao da je kod 569 poslodavaca više od 3.000 radnika radilo na crno, od čega je 2.829 zaposleno.

Nakon drugog nadzora, utvrđeno je da su 2.053 osobe nastavile da rade, a 221 lice je ponovo odjavljeno i nastavilo da radi na crno, dodao je ministar.

Vulin je rekao i da bi društveno odgovornim kompanijama koje se bave humanitarnim aktivnostima trebalo omogućiti olakšice kada je reč o porezu i PDV-u, jer će se upravo tako rasteretiti budžet Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik