Veće ulaganje u razvoj prerađivačkih kapaciteta

Bez autora
Oct 25 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Leskovcu da će država ubuduće više ulagati u razvoj poljoprivredno- proizvodnih kapaciteta, sa ciljem da se ne izvozi samo sirovo, već prerađeno voće. Nedimović je, tokom posete hladnjači "Vulekomerc" u selu Šišincu kod Leskovca, koja je izgrađena u okviru danskog programa za razvoj voćarstva "Fruits&Berries", ocenio da će srpski poljoprivrednici mnogo više zarađivati ako prodaju gotove proizvode nego sirovo voće. Projekat "Fruits&Berries" vredan je 8,5 miliona evra, a za dve godine njegove realizacije izvezli smo robu u vrednosti od sedam miliona evra, naglasio je ministar. On je izneo podatak da je prihod od prodaje sirovog voća 1,3 miliona evra, a od prerađenog 5,6 miliona evra, istakavši da je to jasan razlog zbog kojeg treba još više ulagati u proizvodne kapacitete.

Veće ulaganje u razvoj prerađivačkih kapacitetaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Leskovcu da će država ubuduće više ulagati u razvoj poljoprivredno- proizvodnih kapaciteta, sa ciljem da se ne izvozi samo sirovo, već prerađeno voće.

Nedimović je, tokom posete hladnjači "Vulekomerc" u selu Šišincu kod Leskovca, koja je izgrađena u okviru danskog programa za razvoj voćarstva "Fruits&Berries", ocenio da će srpski poljoprivrednici mnogo više zarađivati ako prodaju gotove proizvode nego sirovo voće.

Projekat "Fruits&Berries" vredan je 8,5 miliona evra, a za dve godine njegove realizacije izvezli smo robu u vrednosti od sedam miliona evra, naglasio je ministar.

On je izneo podatak da je prihod od prodaje sirovog voća 1,3 miliona evra, a od prerađenog 5,6 miliona evra, istakavši da je to jasan razlog zbog kojeg treba još više ulagati u proizvodne kapacitete.

Otpravnik poslova Ambasade Danske u Srbiji Morten Skovgard Hansen, ocenio je da je ovaj projekat doprineo razvoju voćarstva na jugu Srbije, pre svega zapošljavanju radnika na tom području.

Pored toga, zadovoljni smo time što smo obučili veliki broj ljudi i što je uspostavljena bolja saradnja među proizvođačima, naveo je Hansen.

Realizacijom programa "Fruits&Berries" u poslednje tri godine na jugu Srbije je otvoreno 70 hladnjača, pogona za toplu preradu i skladišnih objekata, a posao je u okviru projekta dobilo 820 ljudi, od čega su dve trećine žene.

Nedimović je, nakon Leskovca, posetio i Žitorađu, gde je obišao najveći zasad višnje u tom kraju, vlasnika Ivana Veljkovića.

On je ponovio da će tokom naredne dve godine Srbija ulagati u razvoj stočarstva i voćarstva, ali tako da se ne napravi hiperprodukcija samo jednog voća, kao što je sada primer sa malinom, već treba gajiti različite sorte.

Nakon obilaska višnjika u selu Grudaš, Nedimović i Hansen su razgovarali sa poljoprivrednicima koji su učestvovali u projektu "Fruits&Berries" u Žitorađi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik