Mali: Beograd investiciona kapija Srbije

Bez autora
Oct 25 2016

Drugi po redu Beogradski investicioni dani održavaju se u uzbudljivom trenutku razvoja Beograda kakav nije viđen u protekle tri decenije, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvarajući ovaj najznačajniji trodnevni investicioni forum u našem glavnom gradu. On je pozvao investitore da dođu i ulažu u neke od atraktivnih projekata zahvaljujući kojima je Beograd, kako je naveo, u pravom smislu te reči investiciona kapija Srbije. Beograd koji vidite danas značajno je drugačiji od onog koji ste mogli videti pre samo nekoliko godina, a usuđujem se da kažem, i tek najava onoga što će biti za dve do pet godina. Beograd nije samo domaćin, on je i aktivan učesnik i nosilac projekata koji će ovde biti predstavljeni, a za koje tražimo podršku od svih vas. Sa najvećim investicionim portfoliom u regionu, sigurni smo da imamo šta da ponudimo. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, koja nam je obezbedila političku stabilnost i sa kojom uspešno sarađujemo na velikim projektima, možemo da garantujemo sigurnost vaših investicija, poručio je Mali učesnicima BID-a u „Sava centru”.

Mali: Beograd investiciona kapija SrbijeDrugi po redu Beogradski investicioni dani održavaju se u uzbudljivom trenutku razvoja Beograda kakav nije viđen u protekle tri decenije, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvarajući ovaj najznačajniji trodnevni investicioni forum u našem glavnom gradu. On je pozvao investitore da dođu i ulažu u neke od atraktivnih projekata zahvaljujući kojima je Beograd, kako je naveo, u pravom smislu te reči investiciona kapija Srbije.

Beograd koji vidite danas značajno je drugačiji od onog koji ste mogli videti pre samo nekoliko godina, a usuđujem se da kažem, i tek najava onoga što će biti za dve do pet godina. Beograd nije samo domaćin, on je i aktivan učesnik i nosilac projekata koji će ovde biti predstavljeni, a za koje tražimo podršku od svih vas. Sa najvećim investicionim portfoliom u regionu, sigurni smo da imamo šta da ponudimo. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, koja nam je obezbedila političku stabilnost i sa kojom uspešno sarađujemo na velikim projektima, možemo da garantujemo sigurnost vaših investicija, poručio je Mali učesnicima BID-a danas u „Sava centru”.

Beograd i Srbija imaju velike komparativne prednosti u odnosu na države u regionu i nalazi se u njegovom centru, naveo je Mali.

On je grad sa najperspektivnijim međunarodnim aerodromom u regionu, koji je dom najbrže rastućoj avio-kompaniji u regionu „Er Srbija” i u kom se ukrštaju evropski koridori sa kineskim „putem svile”. Za investitore, pored atraktivnog položaja, Beograd i Srbija nude ubrzane procedure izdavanja dozvola i ozbiljan sistem novčanih i nenovčanih podsticaja. Iz Srbije, zahvaljujući širokoj mreži sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti i podsticanju ulaganja, pruža se pristup tržištu od preko tri i po milijarde stanovnika, u sedam od deset najvećih ekonomija na svetu. Zbog svega toga, ne postoji atraktivnija destinacija za investitore od ove, kazao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da su ove godine projekti koji se nude krajnje raznovrsni – od onih vezanih za saobraćajnu infrastrukturu, poput rekonstrukcije Starog savskog mosta, preko izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, koje je najveće u ovom delu Evrope, do atraktivnih projekata javno-privatnog partnerstva u oblasti javne rasvete i podzemnih garaža i razvoja atraktivnih lokacija poput Depoa u Bulevaru kralja Aleksandra ili druge faze Prokopa.

U Beogradu se poslednjih decenija nikada više nije radilo. Primer za to je i fabrika „Meita” koja se ubrzano gradu u Obrenovcu. Zahvaljujući saradnji između grada, republike i opštine, investitor je doneo odluku da duplira kapacitete, a za par meseci se očekuje otvaranje prvog dela ove fabrike, u kojoj će se zaposliti ukupno 1.400 ljudi. Pokrenuli smo i revitalizaciju priobalja, spuštamo Beograd na reke i razvijamo bisere turističke ponude poput Skadarlije, Velikog ratnog ostrva i gondole između Kalemegdana i Ušća, koja će početi da se gradi do novembra naredne godine. Izmeštamo saobraćaj iz centra grada, koji pretvaramo u veliku pešačku zonu i uvodimo javni linijski prevoz na našim rekama. Menjamo i ulepšavamo lice grada, smanjujemo emisije štetnih gasova i druge vidove zagađenja životne sredine i našim potomcima ostavljamo lepši i čistiji Beograd sa puno zelenila, parkova i urbanih džepova, pešačkih zona i biciklističkih staza, istakao je Mali.

Gradonačelnik se osvrnuo i na egzaktne makroekonomske i druge pokazatelje koji potvrđuju da vizija, za koju je dobijeno poverenje građana pre malo više od dve godine, polako postaje stvarnost.

U Beogradu je prvi put broj nezaposlenih smanjen na manje od 100.000 zahvaljujući merama aktivnog zapošljavanja koje koordinirano sprovode republika i grad. Takođe, golim okom vidljivo je da se u Beogradu nikad više nije gradilo, pa dizalice i kranove možete videti svuda na potezu od Slavije do Kalemegdana, i od Novog Beograda do Savskog amfiteatra. Prema podacima nadležnih inspekcijskih službi, u Beogradu postoji 489 aktivnih gradilišta. Daljom i dubljom koordinacijom sa republikom, uz institucionalne reforme koje sprovodimo na nivou grada, uveren sam da možemo da stvorimo još više radnih mesta i dodatno doprinesemo ekonomskom razvoju Republike Srbije, rekao je Siniša Mali.

Za poslednje tri godine vraćeno je više stotina miliona evra zaostalih dugovanja prethodne gradske vlasti, smanjen je deficit skoro četiri puta, i gotovo sva gradska preduzeća postala su profitabilna. Kao poseban vid priznanja, jedna od najveće tri rejting agencije na svetu – Moody’s, u petak je Gradu Beogradu dodelila rejting B1 sa pozitivnim izgledom, što je jednako kreditnom rejtingu Republike Srbije. To potvrđuje reputaciju grada u međunarodnoj poslovnoj zajednici i poverenje koje investitori imaju u politiku fiskalne konsolidacije, strateško opredeljenje za održivi razvoj i uzajamnu podršku koja postoji između republike i grada. Takav Beograd generiše 40 odsto BDP-a Republike Srbije, naglasio je gradonačelnik.

Beograd nije sam za sebe, već nudi svoju pomoć i podršku svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji. Ta pomoć može biti novčana, može biti preko javnih usluga komunalnih sistema poput gradskog prevoza ili vodovoda, a može biti i tehnička, u vidu pripreme projekata i podrške stvaranju odgovarajućih institucionalnih struktura. Svesni smo da bez jakog lokala nema ni jake republike, a bez jake republike nema ni jakog Beograda. Samo zajedno možemo da idemo napred i da u potpunosti ostvarimo sve potencijale koje imamo, kako u ljudskim i prirodnim resursima tako i u geografskoj i političkoj poziciji koju naša vlada pažljivo štiti i razvija, rekao je Mali.

On je na kraju izrazio nadu da će Beogradski investicioni dani postati još jedna manifestacija koja će investitore tradicionalno okupljati svake godine, a naredne, kako je naveo, u već rekonstruisanom „Sava centru”, odakle se pruža pogled na prve zgrade Beograda na vodi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik