Šminkaju "Petrohemiju" za partnera

Bez autora
Oct 26 2016

Dugovi "Petrohemije" do kraja godine biće "lakši" za 105 miliona evra, koliko je Vlada spremna da plati njenim poveriocima, ali to ne znači da su finansijski bilansi "sređeni". Naime, stari dugovi ove pančevačke fabrike iznosiće, posle državne intervencije, još oko 400 miliona evra, a njih će "Petrohemija" morati da se reši - kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). On će trajati najkasnije do početka 2018. godine, a ostatak duga će se rešiti pretvaranjem u vlasništvo poverilaca. Iako trenutno nema zainteresovanih za "Petrohemiju", celokupna finansijska konstrukcija pravi se kako bi se dugovi u narednih nekoliko godina što više smanjili i u međuvremenu fabrika "doterala" za potencijalnog investitora. UPPR mora što pre da se realizuje da bi "Petrohemija" bez dugova počela pregovore o partnerstvu. Bez isplate barem dela duga niko neće ni da je pogleda.

Šminkaju "Petrohemiju" za partneraDugovi "Petrohemije" do kraja godine biće "lakši" za 105 miliona evra, koliko je Vlada spremna da plati njenim poveriocima, ali to ne znači da su finansijski bilansi "sređeni".

Naime, stari dugovi ove pančevačke fabrike iznosiće, posle državne intervencije, još oko 400 miliona evra, a njih će "Petrohemija" morati da se reši - kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). On će trajati najkasnije do početka 2018. godine, a ostatak duga će se rešiti pretvaranjem u vlasništvo poverilaca.

Iako trenutno nema zainteresovanih za "Petrohemiju", celokupna finansijska konstrukcija pravi se kako bi se dugovi u narednih nekoliko godina što više smanjili i u međuvremenu fabrika "doterala" za potencijalnog investitora.

- UPPR mora što pre da se realizuje da bi "Petrohemija" bez dugova počela pregovore o partnerstvu - kaže izvor "Novosti".

- Bez isplate barem dela duga niko neće ni da je pogleda.

"Petrohemija" duguje oko 400 miliona evra, i to najviše NIS-u i "Srbijagasu", Fondu za razvoj, EPS-u i "Lukojlu". Prema predloženom planu reorganizacije, za deo tih dugova poverioci će dobiti vlasništvo u pančevačkoj fabrici, a najveći deo bi trebalo da pripadne upravo NIS-u. Ova kompanija sada poseduje skoro 12 odsto akcija, a njen dugoročni plan je da u fabrici ima do 33 odsto vlasništva.

U sindikatu pogona kažu da misle da je državni otpis duga od 105 miliona evra zapravo staro obećanje, iz vremena kada NIS još nije bio privatizovan.

- Pre 15 godina, kada je NIS prodavan, govorilo se o tome da će "Petrohemiji" biti otpisano 80 miliona dolara - kažu u sindikatu ove fabrike. - Kako se to nije dogodilo, potencijalno je ovo državna nadoknada.

Dugovi su zapravo zaostali neplaćeni računi koji su napravljeni većinom tokom devedesetih godina prošlog veka.

- Fabrika već dve godine funkcioniše "u plusu" zbog niske cene nafte na međunarodnom tržištu, tako da "Petrohemija" može dobro da posluje - kaže Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

- Evropi je ova fabrika potrebna jer ne želi kod sebe sličnu štetnu industriju, tako da bi pogon mogao dobro da radi. Ipak, bilo bi dobro da počne sama da otplaćuje dugove iz prošlosti ili da ih konvertuje u vlasništvo.

Završen remont

Fabrika "Etilen" u pančevačkoj "Petrohemiji" ponovo je počela da radi posle dvonedeljnog zastoja i remonta koji je izvršen na procesnoj opremi u toj fabrici. Kako se navodi u saopštenju "Petrohemije", posle pokretanja "Etilena", krajem prošle radne nedelje, u fabrikama je počela proizvodnja robe namenjene izvozu.

- Cilj ovih radova je priprema opreme za rad u kontinuitetu na visokim kapacitetima u narednom periodu - rekao je izvršni direktor funkcije proizvodnje i tehničke podrške Miša Bulajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik