Novi auto-put ka Temišvaru

Bez autora
Oct 26 2016

Da li je isplativa izgradnja auto-puta od Pančeva do Temišvara i kako bi ova saobraćajnica mogla izgledati, znaće se posle završetka izrade studije izvodljivosti.Ovaj strateški projekat odobren je pre nekoliko dana na drugom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje INTERREG programa IPA između Rumunije i Srbije. Predviđa se da bi prvi kilometri ove značajne saobraćajnice za Južni Banat mogli da počnu da se grade za tri godine.

Novi auto-put ka TemišvaruDa li je isplativa izgradnja auto-puta od Pančeva do Temišvara i kako bi ova saobraćajnica mogla izgledati, znaće se posle završetka izrade studije izvodljivosti.

Ovaj strateški projekat odobren je pre nekoliko dana na drugom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje INTERREG programa IPA između Rumunije i Srbije. Predviđa se da bi prvi kilometri ove značajne saobraćajnice za Južni Banat mogli da počnu da se grade za tri godine.

Projekat izrade studije je vredan 9,3 miliona evra i planirano je da se većim delom finansira iz IPA programa prekogranične saradnje, uz obavezno učešće obe države. "Putevi Srbije" i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnici resornog ministarstva i institucija u Rumuniji, trebalo bi uskoro da potpišu ugovor o sprovođenju ovog strateškog projekta.

Auto-put Pančevo-Alibunar-Vršac-Temišvar, dužine 130 kilometara, deo je ambicioznih planova izgradnje novih saobraćajnica u Srbiji. Trebalo bi da se u Beogradu "spoji" sa Koridorom 11. Italijani, koji u Rumuniji imaju više od 11.000 preduzeća, najviše su zainteresovani za ovaj putni pravac, jer imaju potrebu da se saobraćajno povežu sa Lukom Bar u Crnoj Gori.

Saša Pavlov, prvi čovek Pančeva, smatra da bi izgradnja nove saobraćajnice učinila ovaj grad mnogo konkurentnijim.

- Za nas je veoma važna izgradnja infrastrukture, jer razvijamo uporedo dve poslovne zone - kaže Pavlov.

- Ima nekoliko investitora koji već posluju u Rumuniji, a zainteresovani su da poslovanje presele u naš grad. Studija će u stvari dati odgovor kojom trasom će tačno prolaziti auto-put, ali ona ne može zaobići Pančevo. Ovde živi 125.000 ljudi, a u okrugu nas ima 350.000. Mi smo centar Južno-bačkog okruga i stanovnicima drugih opština je dobra veza sa Pančevom izuzetno bitna.

Generalni master-plan

Izgradnja ove deonice predviđena je Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog saobraćaja od 2008. do 2015. Našla se i na listi projekata koji su ušli u Generalni master-plan razvoja saobraćaja u Srbiji. Investicionim programom za saobraćajni sektor u periodu od 2009. do 2027. procenjena vrednost izgradnje 92 kilometra auto-puta kroz Srbiju je 570 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik