Otvara se zajedničko predstavništvo BiH i Srbije u Istanbulu

Bez autora
Oct 26 2016

U Istanbulu će danas biti otvoreno zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine, najavio je potpredsednik srpske vlade i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, nakon sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta. Trilateralni trgovinski komitet čine Turska, Srbija i BiH, a Ljajić poručuje da će to biti mesto gde će Srbija i BiH moći da predstave privredne i turističke potencijale, sve u funkciji povećanja obima robne razmene i turističkog prometa između triju država. Ljajić se u Istanbulu sastao sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, a nakon toga je rekao da su tri strane dogovorile da Srbija i BiH zajednički definišu jedan infrastrukturni projekat koji bi podržala i Turska.

Otvara se zajedničko predstavništvo BiH i Srbije u IstanbuluU Istanbulu će danas biti otvoreno zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine, najavio je potpredsednik srpske vlade i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, nakon sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta.

Trilateralni trgovinski komitet čine Turska, Srbija i BiH, a Ljajić poručuje da će to biti mesto gde će Srbija i BiH moći da predstave privredne i turističke potencijale, sve u funkciji povećanja obima robne razmene i turističkog prometa između triju država.

Ljajić se u Istanbulu sastao sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, a nakon toga je rekao da su tri strane dogovorile da Srbija i BiH zajednički definišu jedan infrastrukturni projekat koji bi podržala i Turska.

„Da li će to biti deonica auto-puta ili deonica železničke pruge ostaje da dogovore predstavnici vlada BiH i Srbije”, rekao je Ljajić i dodao da Srbija intenzivno radi na modifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini i želi da što više vrsta roba bude na bescarinskom režimu kako bi povećali ukupnu trgovinsku razmenu.

Podsetio je da je prošla godina bila rekordna u smislu trgovinske razmene između Srbije i Turske sa preko 745 miliona evra, a u prvih osam meseci ove godine imamo povećanje trgovinske razmene od 11 posto što znači da će trgovinska razmena biti oko 900 miliona evra.

Prema tome približavamo se našem cilju koji smo definisali pre dve godine da obim robne razmene dostigne milijardu evra, zaključio je Ljajić.

Trojica ministara će danas otvoriti zajedničko privredno-turističko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Istanbulu, a planirano je i održavanje biznis foruma Srbija-BiH-Turska na kojem će učestvovati privrednici tri zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik