Saradnja sa IT klasterima za ukupan privredni razvoj

Bez autora
Oct 26 2016

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je da sektor informacionih tehnologija beleži izuzetno pozitivne rezultate, kao i da su naši talentovani pojedinci, preduzetnici i IT preduzeća već poznati u svetu. Matić je juče na otvaranju konferencije „Business Bridges“, u organizaciji Asocijacije srpskih klastera, istakla da postoji i politička volja da iskoristimo mogućnosti tog sektora za celokupni razvoj. Takođe, kako je dodala, prisutna je i obostrana spremnost za saradnju države i privrede, odnosno privatnog sektora, kao faktor ubrzanja u procesu digitalne transformacije poslovanja. Ona je podsetila na to da je resorno ministarstvo pripremilo Nacrt strategije razvoja industrije informacionih tehnologija, kako bi proizvodni i izvozni kapaciteti IT sektora bili u potpunosti iskorišćeni.

Saradnja sa IT klasterima za ukupan privredni razvojDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je da sektor informacionih tehnologija beleži izuzetno pozitivne rezultate, kao i da su naši talentovani pojedinci, preduzetnici i IT preduzeća već poznati u svetu.

Matić je juče na otvaranju konferencije „Business Bridges“, u organizaciji Asocijacije srpskih klastera, istakla da postoji i politička volja da iskoristimo mogućnosti tog sektora za celokupni razvoj.

Takođe, kako je dodala, prisutna je i obostrana spremnost za saradnju države i privrede, odnosno privatnog sektora, kao faktor ubrzanja u procesu digitalne transformacije poslovanja.

Ona je podsetila na to da je resorno ministarstvo pripremilo Nacrt strategije razvoja industrije informacionih tehnologija, kako bi proizvodni i izvozni kapaciteti IT sektora bili u potpunosti iskorišćeni.

Prema njenim rečima, po pitanju definisanja mera unapređenja ovog sektora, od izuzetnog značaja su bile konsultacije sa predstavnicima IT klastera.

Oni su pokazali spremnost za saradnju na podsticanju industrije informacionih tehnologija, koja treba da doprinese ukupnom privrednom razvoju, dadala je Matić.

Ona je kao glavne mere razvoja IT-a navela jačanje kadrovskih potencijala, finansijsku podršku za IT preduzetništvo i startap projekte, ulaganje u istraživanje, podršku izvoznicima, kao i razvoj modela poslovanja omogućenih informacionim tehnologijama, i to u različitim privrednim granama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik