Doing Business: Pozitivni pomaci u BiH

Bez autora
Oct 26 2016

BiH je u najnovijem izvještaju Svjetske banke i članica te grupe Međunarodna finansijska korporacija IFC o regulativi poslovanja rangirana na 81. poziciju od ukupno 190 zemalja na listi Doing Business za 2017. godinu. BiH je ostvarila izvanredan napredak na području lakoće plaćanja poreza i napredovala je za 21 poziciju.Popravila se i za jednu poziciju i kod izdavanja građevinskih dozvola te u procesu osnivanja firmi. U segmentu brzine i kvalitete pravnog okvira i cijene stečajnih postupaka, BiH je bolja od 10 zemalja članica EU kao npr: Mađarske, Estonije, Hrvatske, Srbije, Albanije.

Doing Business: Pozitivni pomaci u BiHBiH je u najnovijem izvještaju Svjetske banke i članica te grupe Međunarodna finansijska korporacija IFC o regulativi poslovanja rangirana na 81. poziciju od ukupno 190 zemalja na listi Doing Business za 2017. godinu.

BiH je ostvarila izvanredan napredak na području lakoće plaćanja poreza i napredovala je za 21 poziciju. Popravila se i za jednu poziciju i kod izdavanja građevinskih dozvola te u procesu osnivanja firmi.
 
U segmentu brzine i kvalitete pravnog okvira i cijene stečajnih postupaka, BiH je bolja od 10 zemalja članica EU kao npr: Mađarske, Estonije, Hrvatske, Srbije, Albanije.
 
Dalje, bh. privrednicima iz BiH je lakše dobiti kredit nego privrednicima u Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Holandiji.
 
I na kraju, na području lakoće izvoza roba preko granice, privrednici u BiH se nalaze među najboljim pozicijama u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik