BiH ima veliki potencijal prerade otpada u alternativna goriva

Bez autora
Oct 26 2016

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal prerađivanja otpada i njegovog pretvaranje u alternativna goriva, a pozitivan primjer i predvodnik u korištenju alternativnih goriva u BiH je Fabrika cementa Lukavac, koja kontinuirano investira u ugradnju novih tehnologija i postrojenja s ciljem suspaljivanja zamjenskih goriva i time učestvuje u rješavanju problematike zbrinjavanja otpada. Po podacima Centra za ekologiju i energiju, na području Tuzlanskog kantona (TK) dnevno se proizvede 400-500 tona otpada, što je približno jedan kilogram po stanovniku. Ukoliko ne dođe do njegovog zbrinjavanja, Tuzlanski kanton bi za 36 godina mogao biti prekriven otpadom u visini jednog metra. Izraženo u količinama, do 2020. godine TK bi raspolagao zalihom od 1.000.000 tona komunalnog otpada, od čega bi 60 posto količine bilo zbrinuto dok bi ostatak završavao na "divljim" deponijama.

BiH ima veliki potencijal prerade otpada u alternativna gorivaBosna i Hercegovina ima veliki potencijal prerađivanja otpada i njegovog pretvaranje u alternativna goriva, a pozitivan primjer i predvodnik u korištenju alternativnih goriva u BiH je Fabrika cementa Lukavac, koja kontinuirano investira u ugradnju novih tehnologija i postrojenja s ciljem suspaljivanja zamjenskih goriva i time učestvuje u rješavanju problematike zbrinjavanja otpada.

Po podacima Centra za ekologiju i energiju, na području Tuzlanskog kantona (TK) dnevno se proizvede 400-500 tona otpada, što je približno jedan kilogram po stanovniku. Ukoliko ne dođe do njegovog zbrinjavanja, Tuzlanski kanton bi za 36 godina mogao biti prekriven otpadom u visini jednog metra.

Izraženo u količinama, do 2020. godine TK bi raspolagao zalihom od 1.000.000 tona komunalnog otpada, od čega bi 60 posto količine bilo zbrinuto dok bi ostatak završavao na "divljim" deponijama.

BiH je uskladila svoje zakone iz ove oblasti prema direktivama Evropske unije. Po tim zakonima definirane su granične vrijednosti emisija za cementnu industriju koje nastaju pri spaljivanju otpada u pećima, a koje kontinuirano mjere i prate ovlaštene certificarane institucije, čiji se izvještaji dostavljaju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Spaljivanje nije štetno jer se koriste izuzetno visoke temperature i sve materije se neutraliziraju. Upotrebom zamjenskih goriva i sirovina uravnotežuje se okolišni, ekonomski i društveni aspekt održivosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik