Halal certifikat iz BiH priznat u cijelom svijetu

Bez autora
Oct 27 2016

Agencija za certificiranje halal kvaliteta u BiH ove godine obilježava 10 godina uspješnog rada, a formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pokrenula projekat njenog osnivanja 2006. radi uspostavljanja sistema koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom halal. Iz Agencije navode da danas njihov certifikat vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sistemima koji, osim vjerskog klanja životinja, garantuje da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam. Bosna i Hercegovina je prva evropska zemlja koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga.

Halal certifikat iz BiH priznat u cijelom svijetuAgencija za certificiranje halal kvaliteta u BiH ove godine obilježava 10 godina uspješnog rada, a formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pokrenula projekat njenog osnivanja 2006. radi uspostavljanja sistema koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom halal.

Iz Agencije navode da danas njihov certifikat vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sistemima koji, osim vjerskog klanja životinja, garantuje da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam.
 
Bosna i Hercegovina je prva evropska zemlja koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga.
 
Direktor Agencije Amir Sakić izjavio je da su, shodno međunarodnim normama i najboljim svjetskim praksama i iskustvima, izgradili sistem halal certificiranja koji je kompatibilan s drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom i u skladu je s halal-standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I - Halal food.
 
Osim učešća u aktivnostima Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske saradnje (SMIIC/OIC), Agencija je član tehničkog komiteta Evropskog instituta za standardizaciju CEN/TC 425 - Halal hrana, koji radi na izradi evropskog standarda za halal hranu, saopćeno je iz te agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik