Srbija na putu ekonomskog oporavka

Bez autora
Oct 27 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na putu oporavka i stvaranja normalne i razvijene zemlje, i ponovio da će pojedini zaposleni nakon sledećeg povećanja plata u javnom sektoru imati veća primanja nego ikada. Vučić je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, ocenio da Vlada na pristojan i dobar način rešava probleme građana, istakavši da to nije lako, da neće biti lako ni za dve godine, ali da će se živeti neuporedivo bolje. On je podsetio na to da je Srbija za dve godine na "Duing biznis listi" Svetske banke popravila poziciju sa 91. na 47. mesto, da je nezaposlenost smanjena sa 26 odsto na 15 odsto, a da će do kraja mandata ove Vlade biti na nivou od 12 odsto. Javni dug Srbije je krajem septembra iznosio 70,8 odsto BDP-a i nikada više neće preći nivo od 75 odsto, poručio je premijer uz ocenu da stanje javnog duga nije idealno, ali da će se učiniti sve da se, u što kraćem roku, on dovede na nivo ispod 60 odsto.

Srbija na putu ekonomskog oporavkaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na putu oporavka i stvaranja normalne i razvijene zemlje, i ponovio da će pojedini zaposleni nakon sledećeg povećanja plata u javnom sektoru imati veća primanja nego ikada.

Vučić je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, ocenio da Vlada na pristojan i dobar način rešava probleme građana, istakavši da to nije lako, da neće biti lako ni za dve godine, ali da će se živeti neuporedivo bolje.

On je podsetio na to da je Srbija za dve godine na "Duing biznis listi" Svetske banke popravila poziciju sa 91. na 47. mesto, da je nezaposlenost smanjena sa 26 odsto na 15 odsto, a da će do kraja mandata ove Vlade biti na nivou od 12 odsto.

Javni dug Srbije je krajem septembra iznosio 70,8 odsto BDP-a i nikada više neće preći nivo od 75 odsto, poručio je premijer uz ocenu da stanje javnog duga nije idealno, ali da će se učiniti sve da se, u što kraćem roku, on dovede na nivo ispod 60 odsto.

Kada je reč o kreditu Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od milijardu dolara, uz kamatu od dva odsto ,Vučić je objasnio da su ta sredstva namenjena podsticanju rasta i da će se, na osnovu potpisanog ugovora, povlačiti po 200 miliona dolara kada za tim bude bilo potrebe.

Imamo rast od 2,8 odsto, što znači da je država u robi i uslugama napravila milijardu evra više u odnosu na prošlu godinu. Kada uzmete 200 miliona dolara i koristite ih za dodatni rast, time se ne povećava javni dug, već ih koristite pre svega za infrastrukturne projekte i razvoj privrede, precizirao je premijer.

Takođe, on je preneo da se sa Svetskom bankom razgovara o tome da se naše kamate spuste sa 3,2 na ispod tri odsto, ocenivši da su nam svi parametri dobri i da je zato važno strpljenje ljudi.

Vučić je najavio da će od 31. oktobra biti uvedena avio-linija Beograd–Bratislava, i poručio da će država nastaviti da ulaže u Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu.

On je podsetio na to da aerodrom u Nišu sada ima 75.000 putnika, za razliku od pre dve godine kada je promet te vazdušne luke iznosio samo 10.000 putnika.

Premijer je rekao da Vlada radi na projektu fruškogorskog koridora, sa čijom će se realizacijom početi naredne godine, dok se njegov završetak očekuje u naredne tri godine, odnosno pre kraja mandata ove vlade.

Država je izdvojila sredstva za taj projekat, koji neće biti lak zbog tunela i teškog terena, naveo je on i dodao da takva investicija neće iznositi manje od 300 do 350 miliona evra.

Narednih dana biće doneta odluka o jednokratnoj pomoći penzionerima, najavio je Vučić i podsetio na to da država na vreme, bez dana kašnjenja, isplaćuje penzije za 1.780.000 penzionera.

On je rekao da će država malo, koliko može, da povećava penzije i plate u javnom sektoru, istakavši da je minimalna zarada povećana za osam odsto.

Prema njegovim rečima, hoćemo da rast počiva na tri stuba, a to su investicije, izvoz i potrošnja.

Istovremeno, premijer je ukazao na to da je zabeleženo pojačano delovanje različitih stranih obaveštajnih službi na teritoriji naše zemlje, ali da građani mogu da budu spokojni jer srpske bezbednosne službe dobro obavljaju svoj posao.

Prema njegovim rečima, za sada, sem izazova u političkoj i regionalnoj, a eventualno sa tim povezanoj evropskoj perspektivi, nema značajnijih izazova koji bi mogli da budu velika prepreka na putu ekonomskog oporavka i razvoja Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik