Podrška SB u reformi državnih preduzeća i izgradnji Koridora 10

Bez autora
Oct 27 2016

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva projekta za Srbiju u vrednosti od 124,9 miliona evra (138,9 miliona dolara). Prvi projekat je zajam za razvoj od 89,8 miliona evra (100 miliona dolara), koji ide u budžet kao podrška smanjenju uloge države u komercijalnim preduzećima i stvaranju uslova za otvaranje boljih radnih mesta, navedeno je u saopštenju Svetske banke. Njegov cilj je da smanji udeo države u proizvodnji robe i usluga i da smanji direktne i indirektne subvencije preduzećima u realnom sektoru i time da poboljša uslove za investicije. Zajam će podržati i bolje rezultate, upravljanje i rukovođenje državnim preduzećima kao i rešavanje kratkoročnih socijalnih i radnih posledica restrukturiranja i rešavanja pitanja raspolaganja imovinom, istaknuto je u saopštenju.

Podrška SB u reformi državnih preduzeća i izgradnji Koridora 10Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva projekta za Srbiju u vrednosti od 124,9 miliona evra (138,9 miliona dolara).

Prvi projekat je zajam za razvoj od 89,8 miliona evra (100 miliona dolara), koji ide u budžet kao podrška smanjenju uloge države u komercijalnim preduzećima i stvaranju uslova za otvaranje boljih radnih mesta, navedeno je u saopštenju Svetske banke.

Njegov cilj je da smanji udeo države u proizvodnji robe i usluga i da smanji direktne i indirektne subvencije preduzećima u realnom sektoru i time da poboljša uslove za investicije.

"Zajam će podržati i bolje rezultate, upravljanje i rukovođenje državnim preduzećima kao i rešavanje kratkoročnih socijalnih i radnih posledica restrukturiranja i rešavanja pitanja raspolaganja imovinom", istaknuto je u saopštenju.

Taj projekat podržava konkretne mere u nekoliko oblasti: ubrzavanje procesa restrukturiranja i konačnog rešenja za preduzeća u portfoliju Agencije za privatizaciju i jednog broja društvenih komercijalnih preduzeća, bolje upravljanje i izradu zakona i propisa koji regulišu rad tih preduzeća kao i kontrolu i veću transparentnost u njihovom radu, i socijalne i radne posledice reformi tih preduzeća.

"Zahvaljujući dijalogu sa Vladom i preduzetim reformama tokom pripreme ovog projekta, visoki troškovi ovih preduzeća koji su iscrpljivali privredu i koje su pokrivali poreski obveznici progresivno su smanjeni", kaže Toni Verhejen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Rešavanje pitanja komercijalnih državnih i društvenih preduzeća, dodaje Verhejen, i dalje ostaje kritičan faktor uspešne privredne politike Vlade i veće privredne efikasnosti.

"Rešavanje ovih problema ostaviće više državnih para za druge stvari, smanjiće gubitke u privredi i ostaviće više prostora za podršku razvoju preduzetništva, inovacija i otvaranja radnih mesta za mlade", napominje Verhejen.

Trideset pet miliona evra za Koridor 10

Drugi projekat je investicioni u iznosu od 35 miliona evra (38,9 miliona dolara), koji treba bolje da poveže Srbiju sa regionom i da poveća mobilnost robe, usluga i ljudi kroz završetak izgradnje auto-puta na Koridoru 10.

Projekat dodatnog finansiranja auto-puta na Koridoru 10 pomoći će Srbiji da bolje iskoristi svoj geografski položaj u srcu Balkana duž panevropskog Koridora 10, saopšteno je.

Izgradnja preostalih delova auto-puta doneće Srbiji više tranzitnog saobraćaja, što će pomoći srpskoj privredi. Uz to će finansirati i nabavku dodatne opreme koja omogućava veću sigurnost u saobraćaju i izradu baze podataka o saobraćajnim nesrećama.

Sredstva će se koristiti da se otklone posledice katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju 2014. godine, uklanjanje neeksplodiranih naprava nađenih prilikom izgradnje auto-puta, kao i iskopavanja i zaštitu arheoloških nalazišta.

Projekat će podržati sveobuhvatne reforme i inovacije u putnoj privredi koje su Ministarstvo za saobraćaj i nadležne institucije naveli kao prioritet.

"Podrška ovim organima će voditi ka pružanju usluga na efikasniji i efektniji način", napominje Svetlana Vukanović, vođa projekta u Svetskoj banci.

Prema njenim rečima, završetak Koridora 10, koji je deo evropske mreže koridora EU TEN-T, i bolje usluge treba da budu osnova za bolju regionalnu povezanost i integraciju, za veću trgovinu i za ukupan ekonomski razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik