Uspon indeksa poslovnog povjerenja u BiH

Bez autora
Oct 30 2016

Indeks poslovnog povjerenja u sektoru industrije bilježi uspon, podaci su istraživanja ekonomskih trendova u Bosni i Hercegovini Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pri Vijeću ministara BiH i GIZ-a.Najpozitivniji rezultati indeksa poslovnog povjerenja u BiH su u sektoru usluga (ali niži od prosjeka na nivou EU), te sektora trgovine (nešto veći od prosjeka na nivou EU). Što se tiče sektora građevine, zabilježen je konstantan rast ovog indeksa u posljednja tri kvartala.

BiH najgora za poslovanje u regionu, Srbija svjetski hitIndeks poslovnog povjerenja u sektoru industrije bilježi uspon, podaci su istraživanja ekonomskih trendova u Bosni i Hercegovini Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pri Vijeću ministara BiH i GIZ-a.

Najpozitivniji rezultati indeksa poslovnog povjerenja u BiH su u sektoru usluga (ali niži od prosjeka na nivou EU), te sektora trgovine (nešto veći od prosjeka na nivou EU). Što se tiče sektora građevine, zabilježen je konstantan rast ovog indeksa u posljednja tri kvartala. Međutim, taj indeks je i dalje u negativnoj zoni, dok je indeks u zemljama EU u pozitivnoj zoni.

Ovi podaci slažu se sa ostalim statističkim podacima iz sektora industrijske proizvodnje u BiH koji bilježi znatan rast.

Građani BiH su u proteklih 15 mjeseci bili kontinuirano oprezno optimistični u pogledu ekonomske situacije u njihovim domaćinstvima, ali su manje optimistični kad je u pitanju percepcija kretanja ekonomije u zemlji i situacija s nezaposlenošću, prenosi Indikator.ba.

Indeks povjerenja potrošača je znatno niži od prosjeka na nivou Evropske unije, ali nije i najniži.

DEP BiH i GIZ u ime njemačke vlade predstavili su rezultate dvogodišnjeg projekta kontinuiranog istraživanja poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH na posebnoj konferenciji u Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik