Švedska donira Srbiji tri miliona evra za pregovore iz oblasti životne sredine

Bez autora
Oct 30 2016

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović i visoki predstavnik Švedske agencije za životnu sredinu Ulrik Vestman potpisali su juče Sporazum o saradnji za program „ENVAP 3“. U saopštenju tog ministarstva navodi se da je u Skupštini Srbije zvanično predstavljen program „Priprema za pregovore u procesu pristupanja Srbije EU u oblasti zaštite životne sredine – ENVAP 3“, za čiju će realizaciju Vlada Kraljevine Švedske donirati Vladi Srbije tri miliona evra. Program će biti usmeren na podršku resornom ministarstvu, pregovaračkoj grupi za pripremu pregovora, Agenciji za životnu sredinu, kao i na sprovođenje komunikacionih strategija neophodnih za uspešnu realizaciju programa. Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je tom prilikom da je ekologija veoma važna oblast kojom se treba kontinuirano i temeljno baviti i koja zahteva koordinisano delovanje svih relevantnih institucija, ali i samih građana.

Švedska donira Srbiji tri miliona evra za pregovore iz oblasti životne sredineDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović i visoki predstavnik Švedske agencije za životnu sredinu Ulrik Vestman potpisali su juče Sporazum o saradnji za program „ENVAP 3“.

U saopštenju tog ministarstva navodi se da je u Skupštini Srbije zvanično predstavljen program „Priprema za pregovore u procesu pristupanja Srbije EU u oblasti zaštite životne sredine – ENVAP 3“, za čiju će realizaciju Vlada Kraljevine Švedske donirati Vladi Srbije tri miliona evra.

Program će biti usmeren na podršku resornom ministarstvu, pregovaračkoj grupi za pripremu pregovora, Agenciji za životnu sredinu, kao i na sprovođenje komunikacionih strategija neophodnih za uspešnu realizaciju programa.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je tom prilikom da je ekologija veoma važna oblast kojom se treba kontinuirano i temeljno baviti i koja zahteva koordinisano delovanje svih relevantnih institucija, ali i samih građana.

Lundin je naveo da donacija Vlade Švedske treba da pomogne Vladi Srbije na njenom putu evrointegracija, napominjući da je Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, jedno od najskupljih i najzahtevnijih poglavlja u pregovaračkom procesu.

Iz tog razloga je veoma važno da se ova pomoć iskoristi na pravi način i usmeri na rešavanje važnih problema iz ove oblasti, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada Švedske investira približno 100 miliona evra ukupne razvojne pomoći Srbiji, jer je to u interesu obe zemlje i strateška podrška Srbiji na njenom putu ka EU.

Božović je rekla da je, iako je zaštita životne sredine kompleksno pregovaračko poglavlje, Vlada Srbije u martu ove godine, uz podršku međunarodnih i domaćih eksperata, dobila podršku Evropske komisije koja je preporučila otvaranje Poglavlja 27, bez početnih merila.

Znamo da nas tek nakon otvaranja poglavlja čeka najvažniji posao, te nam je finansijska pomoć Vlade Švedske više nego dragocena, jer je dobra priprema za pregovore od vitalnog značaja za njihovu uspešnost, istakla je ona.

Prema njenim rečima, o kompleksnosti ovog poglavlja svedoči i podatak da Srbiju očekuje veliki posao u okviru sektora vodosnadbevanja, upravljanja otpadom, otpadnih voda i industrijskog zagađenja, u koje će se u narednih 25 godina investirati više od 10 milijardi evra.

Vlada Srbije je ove godine, kako je dodala, usvojila četiri sporazuma u oblasti životne sredine – Podrška razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine (EISP), Program razvoja prioritetne infrastrukture u oblasti životne sredine (PEID), Upravljanje hemikalijama i Program priprema za pregovore u procesu pristupanja EU u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP 3).

Imajući u vidu da Srbiju na putu do Evropske unije očekuju brojni izazovi, veoma je važno da se i javnost upozna sa programom „ENVAP 3“ koji se tiče pripreme za pregovarački proces, zaključila je Božović.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović naglasio je da je bitna komponenta programa „ENVAP 3“ i komunikacija sa građanima, kako bi se povećala vidljivost reformi u različitim segmentima životne sredine.

Majstorović je ocenio da će mediji u tome imati ključnu ulogu jer je neophodno približiti građanima važnost zaštite životne sredine, ali i upoznati ih sa rezultatima pregovora iz ove oblasti.

Vlada Švedske je do sada najviše od svih ostalih država članica EU pomagala Srbiji kada je u pitanju rešavanje problema iz oblasti zaštite životne sredine, a ova donacija je nastavak njihove nesebične podrške našoj zemlji, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik