Beograd jedan od šampiona u oblasti energetske efikasnosti

Bez autora
Nov 01 2016

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je u ponedeljak u Starom dvoru konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju, koju organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Svetski institut za resurse. On je tom prilikom istakao da je Beograd jedinstven u svetu jer istovremeno pristupa globalnim inicijativama – Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama i Daljinska energija u gradovima. Ovo je potvrda naših aktivnosti u protekle tri godine, kojima ukazujemo na to koliko nam je važna ne samo energetska efikasnost nego i život u zelenijem i zdravijem gradu. Kao lokalna samouprava inicirali smo promenu Zakona o stanovanju, čime će se građanima Beograda dati mogućnost da zajedno počnemo da menjamo fasade i da povećavamo energetsku efikasnost u zgradama, rekao je Mali.

Beograd jedan od šampiona u oblasti energetske efikasnostiGradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je u ponedeljak u Starom dvoru konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju, koju organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Svetski institut za resurse. On je tom prilikom istakao da je Beograd jedinstven u svetu jer istovremeno pristupa globalnim inicijativama – Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama i Daljinska energija u gradovima.

Ovo je potvrda naših aktivnosti u protekle tri godine, kojima ukazujemo na to koliko nam je važna ne samo energetska efikasnost nego i život u zelenijem i zdravijem gradu. Kao lokalna samouprava inicirali smo promenu Zakona o stanovanju, čime će se građanima Beograda dati mogućnost da zajedno počnemo da menjamo fasade i da povećavamo energetsku efikasnost u zgradama. Na sledećoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu naći će se Strategija razvoja „Beogradskih elektrana”, čiji je deo uključivanje velikog broja alternativnih izvora energije. Da bismo postigli konačni cilj, potrebno je da se sklopi više kockica u jednu, a upravo izmena zakona i strategija doprinose za nas najvažnijem projektu. To je osnivanje fonda za energetsku efikasnost, rekao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da bi on trebalo da bude osnovan do kraja prvog kvartala naredne godine, te da će predstavljati bazu i osnovu da započemo masovniji projekat povećanja energetske efikasnosti kako u javnim tako i u privatnim zgradama. Građanima će tako biti omogućena isplativost ulaganja u objekte na mnogo duži rok, dodao je Mali.

Finansije u gradu su se stabilizovale i pokrenut je točak investicija, te je sada ključna stvar za nas povećanje energetske efikasnosti. Grad Beograd je u ovom projektu već obezbedio status grada šampiona, istakao je Mali.

Status „Champion City” podrazumeva dubinski pristup i širi spektar aktivnosti u trajanju od tri godine. Ovaj status imaju samo četiri grada u svetu, među kojima je i Beograd, a ostali su u Kini, Indiji i Južnoj Americi.

Krajnji cilj je da našoj deci ostavimo zeleniji, energetski pametniji i lepši grad, a to će i čitavu Srbiju pokrenuti napred i biti ideja vodilja za ostale lokalne samouprave, istakao je Mali i poželeo uspešan rad svim učesnicima konferencije.

Goste je pozdravila i Jasmina Murić, u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koja je precizirala da se u čitavoj zemlji usled klimatskih promena u narednom periodu može očekivati dalji porast temperature i smanjenje godišnje količine padavina. Zbog toga resorno ministarstvo pozdravlja implementaciju ovih inicijativa u gradovima kako bi se poboljšala energetska efikasnost i smanjila emisija štetnih gasova.

Ona je naglasila da je naročito ponosna što je Beograd jedan od četiri grada u svetu koji će dobiti pomoć u izgradnji kapaciteta, kao i tehničku pomoć. Takođe je istakla i punu podršku republike u svim projektima koje grad radi u ovoj važnoj oblasti.

Cilj ove jednodnevne konferencije jeste upoznavanje sa pomenutim globalnim inicijativama i definisanje prioriteta za unapređenje energetske efikasnosti u Beogradu. Skup je okupio brojne predstavnike državnih i gradskih institucija, međunarodne organizacije, kompanije, investitore, udruženja i druge zainteresovane strane. U radu konferencije učestvovali su i gradski sekretari za energetiku Marko Stojanović, zaštitu životne sredine Goran Trivan i komunalne i stambene poslove Nina Jandrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik