Planiraju osam HE na Morači

Bez autora
Nov 02 2016

Kineska kompanija Norinko planira da na Morači gradi osam hidroelektrana ukupne instalisane snage od 293,6 megavati (MrW) i godišnjom proizvodnjom od 894,82 gigavat-sata (rWx) električne energije, pokazuje informacija o statusu projekta HE na Morači. To je znatno veća snaga i proizvodnja u odnosu na prethodni projekat izgradnje HE na Morači iz 2011. godine, kojim je bila predviđena izgradnja četiri HE na Morači Andrijevo, Zlatica, Raslovići i Milunovići, ukupne snage 238,4 MGW i sa proizvodnjom od 721 GWx struje. Tehničko rješenje Norinka za HE na Morači predviđa realizaciju projekta u dvije faze, i to prvu fazu za izgradnju HE Andrijevo i HE Zlatica, a u drugoj fazi izgradnju HE uzvodno od HE Andrijevo. Izvještaj o planiranju je obuhvatio ukupno osam hidroelektrana, od kojih pet na glavnom toku rijeke Morače i tri na pritokama (Mrtvica, Sjevernica i Mala rijeka). Na glavnom toku Morače planira se pet HE Gornja 1, Gornja 2, Gornja 3, Andrijevo i Zlatica.

Planiraju osam HE na MoračiKineska kompanija Norinko planira da na Morači gradi osam hidroelektrana ukupne instalisane snage od 293,6 megavati (MrW) i godišnjom proizvodnjom od 894,82 gigavat-sata (rWx) električne energije, pokazuje informacija o statusu projekta HE na Morači, u koju je „Dan” imao uvid.

To je znatno veća snaga i proizvodnja u odnosu na prethodni projekat izgradnje HE na Morači iz 2011. godine, kojim je bila predviđena izgradnja četiri HE na Morači Andrijevo, Zlatica, Raslovići i Milunovići, ukupne snage 238,4 MGW i sa proizvodnjom od 721 GWx struje.

 Tehničko rješenje Norinka za HE na Morači predviđa realizaciju projekta u dvije faze, i to prvu fazu za izgradnju HE Andrijevo i HE Zlatica, a u drugoj fazi izgradnju HE uzvodno od HE Andrijevo. Izvještaj o planiranju je obuhvatio ukupno osam hidroelektrana, od kojih pet na glavnom toku rijeke Morače i tri na pritokama (Mrtvica, Sjevernica i Mala rijeka). Na glavnom toku Morače planira se pet HE Gornja 1, Gornja 2, Gornja 3, Andrijevo i Zlatica. Za svaku od pritoka je planirana jedna HE. HE Mrtvica se nalazi na desnoj strani srednjeg toka Mrtvice, HE Sjevernica na lijevoj obali donjeg toka Sjevernice, a HE Mala rijeka na lijevoj obali gornjeg toka Male rijeke piše u informaciji Ministarstva ekonomije u koju je „Dan” imao uvid.

Ministarstvo je ovu informaciju dostavilo vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP) u oktobru, ali je zbog vrlo malo detalja, na zahtjev predstavnika opozicije u Vladi traženo da se informacija vrati i dopuni, jer je sadržala vrlo malo detalja u vezi sa ponudom Norinka i turske firme Bereket enerdži.

Dopuna informacije o statusu projekta HE na Morači je u toku i kada bude završena biće upućena KEP-u kazali su „Danu” iz resora na čijem je čelu Vladimir Kavarić.

Tenderom od prije pet godina, koji je propao, bila je predviđena cijena izgradnje od 531 milion eura. S obzirom da su prema tehničkoj ponudi Norinka veće snaga i proizvodnja, treba očekivati i da cijena izgradnje HE na Morači bude veća. Iz ministarstva nijesu htjeli da nam saopšte komercijapne detalje ponude Norinka.

“Osnovni detalji tehničke ponude Norinka biće poznati nakon što informacija bude usvojena na sjednici Vlade. Tehnička ponuda turske kompanije Bereket enerdži je u formi nacrta. Komercijalna ponuda je takođe u formi nacrta i njeni detalji će biti poznati kada ona bude konačna. Dakle, čitav postupak još traje, pa samim tim ne možemo govoriti o konačnim podacima dok ne budu definisani svi parametri koji su od značaja za ovako važan projekat kazali su "Danu” iz ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik