Izmene zakona za stabilnije trgovanje na berzi

Bez autora
Nov 03 2016

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će narednih dana Skupštini Srbije biti dostavljene na razmatranje izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala, koje će omogućiti stabilnije trgovanje na berzi i sprečiti različite spekulacije.Vujović je na 15. međunarodnoj konferenciji Beogradske berze istakao da se za masovniji izlazak kompanija na berzu moraju stvoriti uslovi, a glavni cilj je da velike državne firme, koje su spremne tehnološki i organizaciono, to i učine, ali tako da to ne proizvede šokove na berzi, poremeti cene, niti naruši strukturu firmi.

Izmene zakona za stabilnije trgovanje na berziMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će narednih dana Skupštini Srbije biti dostavljene na razmatranje izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala, koje će omogućiti stabilnije trgovanje na berzi i sprečiti različite spekulacije.

Vujović je na 15. međunarodnoj konferenciji Beogradske berze istakao da se za masovniji izlazak kompanija na berzu moraju stvoriti uslovi, a glavni cilj je da velike državne firme, koje su spremne tehnološki i organizaciono, to i učine, ali tako da to ne proizvede šokove na berzi, poremeti cene, niti naruši strukturu firmi.

On je objasnio da se izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala rade kako bi se sprečile trgovine sa namerom da se poremeti cena, istakavši da se od zakonskih izmena očekuje da se ostvari stabilnost i predvidivost, što su ključni elementi berze.

Takođe, njima bi trebalo da se spreči spekulativno trgovanje, koje, kako je ukazao, mora da bude zakonom definisano i sprečeno.

Ministar je, poredeći kapital koji se dobija kao pozajmica od banaka i onaj koji se generiše preko berze, rekao da mnogi misle da je jednostavnije dobiti kapital preko banke nego na berzi.

Međutim, berza je transparentan, ali nemilosrdan instrument, ocenio je Vujović i naglasio da moramo da produbimo i podržimo razvoj ovog organizovanog i striktno regulisanog finansijskog tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik