Mladi biraju zvučna zanimanja

Bez autora
Nov 07 2016

Međunarodni sajam visokog obrazovanja organizovan treću godinu zaredom okupio je u Sarajevu univerzitete iz BiH, ali i Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i drugih zemalja u regionu.Prateći trendove u svijetu gdje je u oblasti obrazovanja prisutna uska specijalizacija radne snage, došli smo na ideju da organizujemo sajam kako bismo upoznali maturante sa što većim brojem stručnih usmjerenja, kazao je Kemal Goletić, menadžer Sajma, dodajući da mladi biraju zvučna zanimanja, a ne ona koja im mogu obezbijediti posao.

Mladi biraju zvučna zanimanjaMeđunarodni sajam visokog obrazovanja organizovan treću godinu zaredom okupio je u Sarajevu univerzitete iz BiH, ali i Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i drugih zemalja u regionu.

Trendovi

- Prateći trendove u svijetu gdje je u oblasti obrazovanja prisutna uska specijalizacija radne snage, došli smo na ideju da organizujemo sajam kako bismo upoznali maturante sa što većim brojem stručnih usmjerenja, kazao je Kemal Goletić, menadžer Sajma, dodajući da mladi biraju zvučna zanimanja, a ne ona koja im mogu obezbijediti posao.

Prisutna je neusklađenost zahtjeva tržišta rada sa obrazovnim sistemom u BiH, a to je problem u kompletnoj regiji. Loredana Maravić, voditeljica Službe za strategiju visokog obrazovanja iz Hrvatske, istakla je da jedan od instrumenata pomoću kojih se mogu uskladiti studijski programi sa potrebama tržišta rada evropski kvalifikacijski okvir.

- Svaka zemlja razvija nacionalni kvalifikacijski okvir, koji se sastoji od standarda zanimanja i standarda kvalifikacija. Prvo se izrađuju standardi zanimanja i na temelju toga se izrađuju standardi kvalifikacija, kako bi svi studijski programi bili usklađeni sa potrebama tržišta rada, dodala je Maravić.

Privatni biznis

Mnogi obrazovani se odlučuju na pokretanje privatnog biznisa, a kako je istakao Bahrudin Šarić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli, u općini Tuzla se nalazi prostor gdje je studentima omogućeno razvijanje privatnog biznisa.

- Jedan procent studenata sam se usmjerava na takav sistem da otvaraju sebi biznis, okupljaju se oko jednog proizvodnog programa i u tome pravcu idu. Ne samo univerziteti nego i političke strukture moraju obratiti pažnju na to da bi na neki način otvorili nove šanse za opstanak mladih u BiH, istakao je Šarić.

IUS life centar za cjeloživotno učenje pri Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu ima cilj unapređenja ekonomske slike lokalnog stanovništva kroz dodatnu edukacije kako bi studenti lakše pronašli posao, dok Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu svoje nastavne planove i programe prilagođava tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik