Pomoć preduzetnicima za novi biznis

Bez autora
Nov 08 2016

Vlada Vojvodine za narednu godina planira izdvajanje dodatnih sredstava za pomoć malim i srednjim preduzećima, i preduzetnicima koji tek započinju posao. To je između ostalog danas u Subotici posle obilaska Poslovnog inkubatora u tom gradu istakao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.Poslovni inkubator u Subotici trenutno ima 17 stanara, a još četiri nove firme čekaju na useljenje ovaj objekat. Maja Gabrić Stipić je 2013. osnovala privatnu Predškolsku ustanovu, a kancelariju u Inkubatoru ima od ove godine, zahvaljujući učešću na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, gde je predstavila platformu za on-lajn obrazovanje dece i njihovih roditelja.

Pomoć preduzetnicima za novi biznisVlada Vojvodine za narednu godina planira izdvajanje dodatnih sredstava za pomoć malim i srednjim preduzećima, i preduzetnicima koji tek započinju posao. To je između ostalog danas u Subotici posle obilaska Poslovnog inkubatora u tom gradu istakao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Poslovni inkubator u Subotici trenutno ima 17 stanara, a još četiri nove firme čekaju na useljenje ovaj objekat.

Maja Gabrić Stipić je 2013. osnovala privatnu Predškolsku ustanovu, a kancelariju u Inkubatoru ima od ove godine, zahvaljujući učešću na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, gde je predstavila platformu za on-lajn obrazovanje dece i njihovih roditelja.

"Sa tim programom smo mi osvojili drugo mesto na tom takmičenju i time smo dobili mogućnost da postanemo stanari Inkubatora. To nam mnogo znači i iz prostornog aspekta, pošto ne moramo dodatno da trošimo novac za kancelariju, ali smo dobili i podršku u knjigovodstvenim i mentorskim uslugama, što puno znači jednoj mladoj firmi", objašnjava Maja Gabrić Stipić.

Poslovni inkubator u Subotici osnovan je pre deset godina i u njemu je do sada boravilo više od 50 firmi. Inkubator bi narednih mogao da se preseli na novu lokaciju.

"Od razvojnih ideja, što bi trebalo da se uradi u skorije vreme, jeste pronalaženje nove lokacije za Inkubator, odnosno izgradnja novog Inkubatora. Na taj način se skida jedan trošak, pa se sredstva mogu dati stanarima ili firmama u Inkubatoru za njihov razvoj", ističe Ildiko Zedi, v.d. direktora Poslovnog inkubatora Subotica.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković je obilazeći stanare Inkubatora u Subotici istakao da će Pokrajina nastaviti da pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća, ali i preduzetnike koji započinju novi biznis.

"Mi ćemo imati pre svega jedan program za "start-up"-ove, zajedno sa Garancijskim fondom, koji je osnovala Vlada Vojvodine. U okviru sekretarijata za privredu i turizam, imaćemo konkurs za inovacije i za kreativnu industriju, a kroz to ćemo tretirati i Klastere i Inkubatore. Njima je zaista neophodna naša pomoć", kaže Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Poslovni inkubatori pružaju svojim stanarima brojne olakšice koje su veoma važne da se nova firma postavi na sigurne temelje. Koliko u tome uspevaju najbolje ilustruje primer iz Subotice, gde je preko 60 odsto preduzeća koja su izašla iz Inkubatora uspelo da opstane na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik