Beograd dobio kreditni rejting

Bez autora
Nov 09 2016

Beograd je bio jedini grad ove veličine u Evropi koji nije imao kreditni rejting, a dobijanjem kreditnog rejtinga B1 sa pozitivnim izgledom, stvara se osnova za dalje investicije i za sve ono što planiramo da uradimo, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.Zvaničnim uručenjem sertifikata na današnjem predstavljanju u Starom dvoru, Međunarodna rejting agencija „Mudis” dodelila je Gradu Beogradu jednak kreditni rejting koji ima i Republika Srbija, i to je prvi put u istoriji da ga on dobija.

Beograd dobio kreditni rejtingBeograd je bio jedini grad ove veličine u Evropi koji nije imao kreditni rejting, a dobijanjem kreditnog rejtinga B1 sa pozitivnim izgledom, stvara se osnova za dalje investicije i za sve ono što planiramo da uradimo, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Zvaničnim uručenjem sertifikata na današnjem predstavljanju u Starom dvoru, Međunarodna rejting agencija „Mudis” dodelila je Gradu Beogradu jednak kreditni rejting koji ima i Republika Srbija, i to je prvi put u istoriji da ga on dobija.

Ovo je dokaz da je Beograd na pravom putu u konsolidaciji javnih finansija i svih investicija za koje se borimo, a s druge strane Vlada Srbije je uradila pravu stvar kad je reč o  ekonomskim reformama i napretku zemlje ka Evropi i na biznis listi Svetske banke. Pred nama su veliki investicioni izazovi, od ulaganja u putnu infrastrukturu, nove mostove, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, do javno-privatnog partnerstva za buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i smeća i podzemnih garaža. Sada smo u mogućnosti da ih završimo mnogo povoljnije nego pre dobijanja kreditnog rejtinga i to korak po korak kako bismo izmenili Beograd nabolje, naveo je Mali i naglasio njegov značaj i u budućoj realizaciji projekta metroa.

Gradonačelnik je dodao da je rejting rezultat zajedničkih napora svih, ali i da će se grad ubuduće truditi da ga još više popravi.

U poslednje tri godine Beograd je vratio 430 miliona evra starih dugova, a smanjen je i deficit za pet puta jer je sa više od 20 odsto sada na ispod pet procenata. Efikasnost rada javnih preduzeća povećana je. Sve je to uticalo da „Mudis” dodeli Beogradu pozitivan kreditni rejting, istakao je Mali i zahvalio svima koji su doprineli tome. 

Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za finansije, čestitao je gradonačelniku i njegovom timu na ovom važnom koraku i odgovornom upravljanju javnim finansijama. On je pohvalio spremnost Grada Beograda da samoinicijativno uđe u proces ocene kvaliteta upravljanja, te da je ovo važna poruka svim potencijalnim investitorima i partnerima kako domaćim tako i stranim u pravcu intenziviranja daljih ulaganja i razvojnih projekata. Bućić je obećao podršku SKGO i nadalje kako bi se ambiciozni investicioni projekti i realizovali.

Pomoćnik potpredsednika u rejting agenciji „Mudis” Đorđi Josifov predstavio je sve faktore koji su uticali na to da Beograd dobije kreditni rejting. Među njima su pozitivna ekonomska osnova, veliko učešće u nacionanom BDP-u i investicioni okvir, a na pozitivnu ocenu uticali su i finansijski rezultati i smanjenje duga.

U sledećih šest do dvanaest meseci očekujemo da se kreditni rejting Beograda poveća, ali to će zavisiti od državnog rejtinga. Za to će biti ključno i ako grad zadrži trenutan zadovoljavajući nivo pozitivnih finansijskih rezultata poslovanja, kao i trend smanjenja duga i restrukturiranja javnih preduzeća. S obzirom na ono što sada vidimo, situacija deluje pozitivno, kazao je  Josifov.

On je Beograd uporedio i sa nekoliko gradova u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Mađarskoj koji imaju isti nivo kao i naš glavni grad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik