Privreda traži smanjenje nameta

Bez autora
Nov 10 2016

Čelnici Privredne komore RS predstavili su juče premijeru Željki Cvijanović i ministrima prioritetne mjere za 2017. godinu, a najvažnije se odnose na rasterećenje privrede kroz snižavanje poreza i drugih nameta koji otežavaju poslovanje i usporavaju ekonomski rast.Iz Vlade RS su poručili da će biti na raspolaganju poslovnoj zajednici. Sastanak je održan na inicijativu Privredne komore RS, a čelnici privredne zajednice su predstavili mjere koje treba realizovati. Na spisku privrednika našle su se manje-više identične inicijative iz prethodnih godina, što su opravdali veoma jednostavno - do danas ništa od toga nije realizovano.

Privreda traži smanjenje nametaČelnici Privredne komore RS predstavili su juče premijeru Željki Cvijanović i ministrima prioritetne mjere za 2017. godinu, a najvažnije se odnose na rasterećenje privrede kroz snižavanje poreza i drugih nameta koji otežavaju poslovanje i usporavaju ekonomski rast.

Iz Vlade RS su poručili da će biti na raspolaganju poslovnoj zajednici. Sastanak je održan na inicijativu Privredne komore RS, a čelnici privredne zajednice su predstavili mjere koje treba realizovati. Na spisku privrednika našle su se manje-više identične inicijative iz prethodnih godina, što su opravdali veoma jednostavno - do danas ništa od toga nije realizovano. 

Privrednici su se ponovo založili za smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta i javne potrošnje, te zatražili da bude analizirana primjena Zakona o radu i drugih podzakonskih akata.

- Insistiramo i na poboljšanju likvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, podršci i podsticajima privredi, unapređenju inspekcijskih i pravosudnih organa, suzbijanju sive ekonomije i reformi obrazovnog sistema - kazala je direktor Privredne komore RS Dragica Ristić.

Naglasila je da je dogovoreno da budu održani sektorski sastanci predstavnika Privredne komore i resornih ministarstava, na kojima će biti razmatrani problemi i mjere koje je neophodno preduzeti po oblastima.

- Prvi takav sastanak očekujemo do kraja sedmice sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, a tema će biti propisi iz nadležnosti ministarstva na čijem je čelu. Do kraja godine biće održan još jedan zajednički sastanak sa premijerom i ministrima, na kojem bi bile razmatrane sve otvorene teme u cjelini - navela je Ristićeva.

Iz Vlade su poručili da stoje na raspolaganju privrednoj zajednici i da su njihove sugestije uvijek dobrodošle u kreiranju zakona usmjerenih na rasterećenje privrede i povećanje rasta privredne aktivnosti i zapošljavanja.

- Razgovarano je i o unapređenju saradnje, posebno u kontekstu izrade strateških dokumenata, programa ekonomskih reformi i budžeta RS za 2017. godinu. Bilo je riječi i o aktivnostima koje se sprovode na pospješivanju međusobne saradnje s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta, rasterećenja privrede i ostalim aktuelnim temama - saopšteno je Vlade RS.

Savez sindikata uskoro bi trebalo da predstavi svoje zahtjeve sa kojima će izaći pred Vladu uoči kreiranja ekonomske politike i budžeta RS za iduću godinu. Ranije su istakli da će insistirati na poboljšanju položaja radnika, posebno u realnom sektoru, povećanju minimalne plate i generalnom rastu zarada kod privatnika.

Preduzetnički portalMinistar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić prisustvovao je juče predstavljanju preduzetničkog portala RS, koji je jedinstvena onlajn platforma za poslovnu podršku u BiH. On je rekao da je ovaj portal važan projekat posredstvom kojeg će se građani i poslovni subjekti informisati o važnim pitanjima iz oblasti poslovanja.

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća RS Marinko Ćukić ocijenio je da će portal olakšati pristup informacijama i svima koji žele da pokrenu biznis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik