Kvalitet presudan u javnim nabavkama u zdravstvu!

Bez autora
Nov 10 2016

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar i direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović potpisali su danas sporazum o saradnji, kojim se predviđa da u javnim nabavkama u zdravstvu ne bude odlučujuća najniža cena proizvoda, već kvalitet robe koja se kupuje.Lončar je, nakon potpisivanja pomenutog dokumenta, istakao da je do sada tokom javnih nabavki najvažnija bila cena, iznevši podatak da je u našoj zemlji na tenderima 80 odsto odlučivala upravo cena, a 20 odsto kvalitet, što nije slučaj u EU i razvijenim zemljama. Prema njegovim rečima, dešavalo se da se, na primer, kupuju rukavice i konci koji nisu bili odgovarajućeg kvaliteta, zbog čega su pucali, pa se trošilo mnogo više.

Kvalitet presudan u javnim nabavkama u zdravstvu!Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar i direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović potpisali su danas sporazum o saradnji, kojim se predviđa da u javnim nabavkama u zdravstvu ne bude odlučujuća najniža cena proizvoda, već kvalitet robe koja se kupuje.

Lončar je, nakon potpisivanja pomenutog dokumenta, istakao da je do sada tokom javnih nabavki najvažnija bila cena, iznevši podatak da je u našoj zemlji na tenderima 80 odsto odlučivala upravo cena, a 20 odsto kvalitet, što nije slučaj u EU i razvijenim zemljama.

Prema njegovim rečima, dešavalo se da se, na primer, kupuju rukavice i konci koji nisu bili odgovarajućeg kvaliteta, zbog čega su pucali, pa se trošilo mnogo više.

Sada će za svaku javnu nabavku struka definisati standarde kvaliteta i svi koji ih zadovolje mogu da se takmiče u ceni, a na tenderu će biti izabrana najpovoljnija ponuda, poručio je on.

Ministar je ukazao na to da će naredni korak biti ograničenje rokova za koje može da se završi javna nabavka, budući da postoje brojni problemi sa žalbenim rokovima.

Jovanović je rekao da je kod nabavke najvažnije da se dobije najbolji proizvod za raspoloživi novac, što znači da se ne kupuje samo najjeftinija roba koja je dostupna na tržištu.

On je ukazao na to da se sa uvođenjem kvaliteta u javne nabavke krenulo od zdravstva, jer je, osim ekonomskog momenta, važno brinuti i o zdravlju ljudi.

Javne nabavke u zdravstvu, kako je naglasio, čine 30 odsto svih nabavki, što je u prošloj godini iznosilo približno milijardu evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik