Jovanović: Smanjiti neregularnost i povećati efikasnost javnih nabavki

Bez autora
Nov 13 2016

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je za RTS da su napravljeni pomaci u procesu javnih nabavki, kao i da se teži smanjenju neregularnosti i povećanju efikasnosti tih postupaka. Jovanović je naveo da je značajan napredak ostvaren u suzbijanju neregularnosti postupaka javnih nabavki.Čak 90 odsto javnih nabavki je uspešno, dok se 10 odsto proglašava neuspešnim zbog neregularnosti, kaže Jovanović. Naglasio je da je pomak napravljen i u transparentnosti nabavki.

Jovanović: Smanjiti neregularnost i povećati efikasnost javnih nabavkiDirektor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je za RTS da su napravljeni pomaci u procesu javnih nabavki, kao i da se teži smanjenju neregularnosti i povećanju efikasnosti tih postupaka.

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je značajan napredak ostvaren u suzbijanju neregularnosti postupaka javnih nabavki.

"Čak 90 odsto javnih nabavki je uspešno, dok se 10 odsto proglašava neuspešnim zbog neregularnosti", kaže Jovanović.

Naglasio je da je pomak napravljen i u transparentnosti nabavki.

"Pre četiri godine učešće tih postupaka koji nisu bili transparentni bilo je 28 odsto, sada je to svedeno na tri odsto. Sada su to većinom javne nabavke i na evropskom proseku smo", napominje Jovanović.

Govoreći o preporukama Evropske komisije, Jovanović objašnjava da se ključna preporuka odnosi na suzbijanje neregularnosti postupaka, kao i uvođenje ekonomski najprihvatljivije ponude.

"To podrazumeva da u postupku javnih nabavki ne uzimamo u obzir samo cenu, već i kvalitet i druge kriterijume", ističe direktor Uprave za javne nabavke.

Naveo je da se u Evropskoj uniji u čak 80 odsto postupaka javnih nabavki u obzir uzima i kvalitet.

"Kod nas, u 84 odsto slučajeva, gleda se samo cena, a treba i kvalitet i ostali kriterijumi", ukazao je Jovanović.

Objašnjavajući na koji način će se procenjivati kvalitet prilikom javnih nabavki, Jovanović kaže da će se preuzeti dobra praksa zemalja članica EU.

"Njihova praksa je da u postupcima javnih nabavki koriste i ekonomiste, doktore, inženjere. U zavisnosti od toga šta se nabavlja, koriste se stručnjaci za tu oblast", napomenuo je direktor Uprave za javne nabavke.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje dve godine preduzela niz mera kako bi se povećela efikasnost postupka.

"U 2014. godini postupak je u proseku trajao 77 dana, a u ovoj godini 61 dan. Ideja je da postupak bude efikasan, brz i da što kraće traje", zaključio je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik