Novi stanovi pojeftinili, prodaja cvjeta

Bez autora
Nov 16 2016

Prodaja novih stanova imala je bum u trećem ovogodišnjem kvartalu, a zanimljivo je da je njihova cijena znatno pala uprkos povećanoj tražnji. Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je u julu, avgustu i septembru prodato 288 stanova ukupne površine 17.008 kvadratnih metara. U periodu jul - septembar ove godine broj prodatih novih stanova porastao je za čak 65,5 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim razdobljem. Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je cijena istovremeno pala 10,7 odsto. Prodaja novih stanova u trećem tromjesečju porasla je za 7,2 odsto u odnosu na prosječan broj prodatih stanova u cijeloj 2015. godini. I u tom poređenju su stanovi bili jeftiniji i kupci su u trećem ovogodišnjem kvartalu mogli da uštede 11 odsto novca planiranog za stan.

Novi stanovi pojeftinili, prodaja cvjetaProdaja novih stanova imala je bum u trećem ovogodišnjem kvartalu, a zanimljivo je da je njihova cijena znatno pala uprkos povećanoj tražnji.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je u julu, avgustu i septembru prodato 288 stanova ukupne površine 17.008 kvadratnih metara.

U periodu jul - septembar ove godine broj prodatih novih stanova porastao je za čak 65,5 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim razdobljem. Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je cijena istovremeno pala 10,7 odsto.

Prodaja novih stanova u trećem tromjesečju porasla je za 7,2 odsto u odnosu na prosječan broj prodatih stanova u cijeloj 2015. godini. I u tom poređenju su stanovi bili jeftiniji i kupci su u trećem ovogodišnjem kvartalu mogli da uštede 11 odsto novca planiranog za stan.

Vlasnik građevinske firme "Ekvator" iz Banjaluke, koja se bavi izgradnjom i prodajom stanova, Đorđe Davidović potvrdio je da na tržištu vlada veliko interesovanje za nove stanove.

- Građani koji imaju ušteđeni novac odlučuju se da ga ulože u kupovinu stanova, jer im je palo povjerenje u banke, a to im je i neisplativo, s obzirom na niske kamate na štednju. Sada više vjeruju u nekretnine. Pored njih, značajan udio među kupcima čine i naši ljudi koji su zaradili penziju u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i drugim zapadnim zemljama. Njima je jeftinije da sa dobrim penzijama iz inostranstva žive u Srpskoj, zbog čega se i odlučuju za kupovinu stana - rekao je Davidović, čija kompanija gradi najveće novo naselje u Banjaluci sa desetinama stambenih i poslovnih objekata.

Davidović ističe da oni ne primijete da je cijena novih stanova pala i da to zavisi od slučaja do slučaja.

- Sve je stvar investitora, koji utvrđuju cjenovnu politiku. Prema našim pokazateljima, cijene stagniraju ili su u blagom porastu zbog velike potražnje - kaže Davidović.

Vlasnik Agencije za nekretnine "Tviko" iz Trebinja Vaso Milić ističe da je u najvećem gradu Hercegovine prodaja stanova cvjetala do kraja avgusta i da je od tada nastupilo zatišje.

- Pojedini investitori, kod kojih se cijena kvadratnog metra novih stanova kreće od 1.400 do 1.550 KM, prodali su sve što su izgradili, dok kod drugih situacija nije sjajna. Kupci su uglavnom naši ljudi, koji su za vrijeme i nakon rata otišli u inostranstvo i tamo zaradili novac za rješavanje stambenog pitanja - ističe Milić.

Član Udruženja ekonomista RS - SNjOT Predrag Duduković smatra da je, bez obzira na to što je zabilježen značajan skok u prodaji stanova, nepovoljna struktura onih koji rješavaju stambeno pitanje.

- Riječ je o ljudima koji imaju novac i ulažu ga u nekretnine, dok s druge strane mali procenat među kupcima čine oni kojima je ta nekretnina i više nego potreba, a riječ je o mladima i mladim bračnim parovima. Oni svoj stambeni problem rješavaju uglavnom kreditima i to prije svega putem Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, koja nudi pogodnosti - kazao je Duduković.

IRB je proširio obim plasmana stambenih kredita, pa od avgusta za njih mogu da apliciraju i visokoobrazovani samci i bračni parovi koji imaju više od 35 godina. Krediti su isključivo namijenjeni za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice. Maksimalan iznos kredita za stan je 100.000 KM, uz rok otplate do 20 godina, dok kamatna stopa zavisi od kategorije podnosioca zahtjeva za zajam.

Građevinske dozvole

Prema podacima Zavoda za statistiku RS broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u trećem tromjesečju ove godine manji je za 0,9 odsto u odnosu na isti period lani.

Broj predviđenih stanova za gradnju istovremeno je smanjen za dva odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik