Subvencioniraće kamatnu stopu u turizmu

Bez autora
Nov 16 2016

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Investiciono razvojni fond (IRF) objavili su javni poziv za podnošenje aplikacija za subvencionisanje kamatne stope na kredite odobrene kompanijama i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva za ovu godinu. Iz Ministarstva su objasnili da su predmet subvencija ulaganja u postojeće ugostiteljske objekte kategorije tri i manje zvjezdica, u cilju unaprijeđenja kvaliteta njihove ponude do nivoa četiri i pet zvjezdica. Predmet subvencija su i ulaganja u nove hotele kategorije četiri i pet zvjezdica, sa izuzetkom apart i kondo hotela, gostionica, motela i hostela. Subvencije će se odobravati za investiranje u materijalnu imovinu, odnosno građevinske objekte, opremu i uređaje i sitan inventar, kao i u nematerijalnu koju čine razvoj proizvoda ili usluge, patenti, licence, koncesije i franšize.

Subvencioniraće kamatnu stopu u turizmuMinistarstvo održivog razvoja i turizma i Investiciono razvojni fond (IRF) objavili su javni poziv za podnošenje aplikacija za subvencionisanje kamatne stope na kredite odobrene kompanijama i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva za ovu godinu.

Iz Ministarstva su objasnili da su predmet subvencija ulaganja u postojeće ugostiteljske objekte kategorije tri i manje zvjezdica, u cilju unaprijeđenja kvaliteta njihove ponude do nivoa četiri i pet zvjezdica.

Predmet subvencija su i ulaganja u nove hotele kategorije četiri i pet zvjezdica, sa izuzetkom apart i kondo hotela, gostionica, motela i hostela.

Subvencije će se odobravati za investiranje u materijalnu imovinu, odnosno građevinske objekte, opremu i uređaje i sitan inventar, kao i u nematerijalnu koju čine razvoj proizvoda ili usluge, patenti, licence, koncesije i franšize.

“Subvencije se neće odobravati za ulaganje u ugostiteljske objekte za pružanje isključivo usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića, kao što su klasični, specijalizovani i nacionalni restorani, picerije, konobe, grupe caffe barova, ketering i objekti brze hrane i jednostavnih usluga”, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Subvencije se neće odobravati za ulaganja u projekte kojima se krše međunarodno priznata prava radnika, uključujući zaštitu na radu, pravila i procedure u Crnoj Gori, kao ni u projekte kojim je planirano ulaganje u objekte u kojima se organizuju i priređuju igre na sreću.

Korisnici subvencija mogu biti preduzeća i preduzetnici, shodno Zakonu o privrednim društvima.

Ministarstvo će realizovati subvenciju kamatne stope onim klijentima koji za to budu ispunjavali određene uslove. Ti uslovi predviđeju da klijenti moraju biti isključivo korisnici kredita IRF-a, koji je odobren za investiranje u projekte čiji su ciljevi u skladu sa tim programom.

Korisnici subvencija mogu biti isključivo subjekti kojima je kredit IRF-a odobren u godini u kojoj je raspisan javni poziv za subvencionisanje na koji su se prijavili.

“Korisnici moraju biti registrovani u Centralnom registru privrednih subjekata, uredno izmirivati poreske obaveze i ne smiju imati poteškoće u skladu sa zakonom”, dodali su iz Ministarstva.

Korisnici subvencija mogu biti isključivo subjekti kojima za investicioni projekat za koji podnose zahtjev nijesu prethodno odobrena sredstva državne pomoći.

“Korisnici navedene subvencije mogu koristiti za isti projekat u iznosu od najviše 50 odsto za velika preduzeća, 60 odsto za srednja i 70 odsto kamatne stope za mala, s tim što se ta kamatna stopa zbraja, odnosno kumulira, sa onom IRF-a”, objasnili su uz Ministarstva.

Budžetom Ministarstva za ovu godinu je u tu svrhu opredijeljeno 50 hiljada EUR.

Visina iznosa subvencije će biti utvrđena zavisno od uslova koje ispunjava korisnik kredita.

Odobrena sredstva će korisniku biti uplaćena nakon potpisivanja Ugovora o subvencionisanju, a biće isplaćena direktno ili preko poslovne banke.

Iz Ministarstva su podsjetili da će se sagledavati određeni kriterijumi, među kojima su vrijednost dobijenog kredita IRF-a, hoteli po regijama Crne Gore, planirani ugostiteljski objekti zavisno od kategorije, otvoreni ili planirani broj novih radnih mjesta i ugostiteljski objekti zavisno od kapaciteta, odnosno broja smještajnih jedinica.

Oni će biti različito bodovani.

Potencijalni korisnici treba da na adresu Ministarstva dostave zahtjev za subvencionisanje sa pratećom dokumentacijom u dva primjerka, od kojih jedan mora biti original.

Rok za podnošenje zahtjeva za subvencionisanje je 21 dan od objavljivanja javnog poziva, koliko iznosi i rok za donošenje odluke o zahtjevima, nakon što se javni poziv zatvori.

Postupak dodjele subvencija u nadležnosti je Komisije, koju formira ministar održivog razvoja i turizma.

Zadatak Komisije je da, na osnovu pristiglih zahtjeva i ispunjenosti programom definisanih uslova i kriterijuma, sačini predlog odluke o iznosu i načinu subvencionisanja za konkretan projekat.

Konačnu odluku o iznosu i načinu subvencionisanja donosi ministar održivog razvoja i turizma i sa podnosiocima zahtjeva za konkretne projekte zaključuje ugovor o subvencionisanju.

Ugovori sa odabranim korisnicima će biti potpisani najkasnije u roku 30 dana od objavljivanja odluke o odabiru projekata i dodjeli sredstava.

Odobreni iznos subvencije će biti uplaćen najkasnije do 15. decembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik