Konferencija: Čista energija se isplati

Bez autora
Nov 16 2016

Bioenegetski potencijali i Srbije i Vojvodine već godinama ostali su uglavnom samo to – potencijali. A upravo da bi to promenili proizvođači, investitori, naučnici i političari okupili su se u Novom Sadu na konferenciji koji je organizovala Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO, sa idejama kako razviti to tržište. Potrošači su ključ da tržište biomase napravi iskorak od sporadičnih primera dobre prakse do ozbiljnije zastupljenosti u energetskim bilansima. Zakonodavstvo već danas nudi dobar okvir, a naredne godine i pokrajina će kroz set mera pre svega u okviru sekretarijata za energetiku voditi izraženiju razvojnu politiku u toj oblasti, najavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Konferencija: Čista energija se isplatiBioenegetski potencijali i Srbije i Vojvodine već godinama ostali su uglavnom samo to – potencijali. A upravo da bi to promenili proizvođači, investitori, naučnici i političari okupili su se u Novom Sadu na konferenciji koji je organizovala Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO, sa idejama kako razviti to tržište.

Potrošači su ključ da tržište biomase napravi iskorak od sporadičnih primera dobre prakse do ozbiljnije zastupljenosti u energetskim bilansima. Zakonodavstvo već danas nudi dobar okvir, a naredne godine i pokrajina će kroz set mera pre svega u okviru sekretarijata za energetiku voditi izraženiju razvojnu politiku u toj oblasti, najavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

"To je trajni zadatak. Još uvek ima mnogo i lokalnih samouprava, ustanova, škola, bolnica koje koriste stare metode grejanja i iz godine u godinu povećavaće se i finansijska sredstva u tom smislu. Videćete već kroz predlog budžeta za 2017. da ćemo u tom delu i u delu energetske efikasnosti i eletričnoj energiji dati korektni i značajniji doprinos nego što je to bio slučaj do sada", najavio je Mirović.

Proizvodnja toplotne energije daleko je isplativija i zahteva manje troškove od proizvodnje električne energije iz biomase, posebno za male zemlje, ističu u SERBIO.

Dobit od prelaska, recimo, gradske toplane na biomasu ne meri se samo uštedama energije i deviza, već je to i prostor za razvoj tržišta i proizovdnje sirovina – od privatnih šumskih gazdinstava, do sakupljanja agrobiomase sa njiva.

"Jer svaki dinar koji smo platili za gas, koji izađe iz zemlje, osiromaši ovu državu, a svaki dinar koji platimo za toplotnu energiju koja je proizvedena iz naših izvora, vrati se i to je taj krug koji počinje da razvija jednu novu privrednu granu koja stvara novu dodatu vrednost", ukazala je Nataša Pavićević Bajić iz Nacionalne alijanse za biomasu.

A upravo profit, ako to ne može ekološka svest, jeste dobar argument i političarima da ne odustaju od čiste energije, poručio je Martin Knap iz Namačko-srpske privredne komore.

Na njegovu kritiku upućenu pre svega najavi novog predsednika amerike Donalda Trampa da će se okrenuti fosilnim gorivima i poništiti sporazum iz Pariza, predsedsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović odgovorio je pozivom stručnjacima da se više angažuju i znanjem pomognu političarima da donose bolje odluke i to ne samo u oblasti bioenergije .

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik