Novo radno mesto košta 5.198 evra

Bez autora
Nov 16 2016

Za godinu dana važenja novog Zakona o ulaganju, podršku države dobilo je ukupno 28 investicija. Iako je glavni cilj novog propisa bio jednak tretman domaćih i stranih ulagača, paraf na subvencije je izborilo svega tri domaće firme. Od ukupno oko 92,9 miliona evra odobrenih subvencija svega 2,57 miliona evra stići će do srpskih investitora.Kratkih rukava u borbi za državnu pomoć prošle godine je ostao "Metalac" iz Gornjeg Milanovca. Ova firma kupila je iz stečaja "Fabriku automobilskih delova" iz istog grada.

Novo radno mesto košta 5.198 evraZa godinu dana važenja novog Zakona o ulaganju, podršku države dobilo je ukupno 28 investicija. Iako je glavni cilj novog propisa bio jednak tretman domaćih i stranih ulagača, paraf na subvencije je izborilo svega tri domaće firme. Od ukupno oko 92,9 miliona evra odobrenih subvencija svega 2,57 miliona evra stići će do srpskih investitora.

Kratkih rukava u borbi za državnu pomoć prošle godine je ostao "Metalac" iz Gornjeg Milanovca. Ova firma kupila je iz stečaja "Fabriku automobilskih delova" iz istog grada.

- Uopšte nisam zadovoljan načinom na koji se stimuliše ulaganje domaće privrede u bilo kakve investicije - rekao je nedavno Dragoljub Vukadinović, prvi čovek uprave "Metalca".

- Nismo ravnopravni sa stranim investitorima. "FAD" smo kupili iz stečaja bez radnika. Godinu dana se borimo da dobijemo neka sredsta od države. Na kraju su nam rekli da nemamo pravo jer smo, u međuvremenu, zaposlili određeni broj ljudi na određeno vreme. Morali smo da angažujemo ljude čekajući državu da odluči. Nismo dobili subvencije, a i da jesmo, sledovalo bi nam po 4.000 evra za svako radno mesto. Toliko je za Gornji Milanovac. Mi smo zaposlili novih 140 radnika i to u proizvodnji auto-delova. Tu je izvoz 90 odsto proizvedenog.

Statistika Ministarstva pokazuje da će sa blizu 93 miliona evra uposliti 17.873 radnika, od toga svega 395 kod domaćih ulagača. Kada se iznosi podsticaja podele sa novozaposlenima, računica pokazuje, da svako radno mesto košta u proseku 5.198 evra. Stranci će dobiti po 5.168 evra, a domaći više od njih za 1.353 evra.

- U nameri da dodatno podstakne domaća ulaganja, Srbija je snizila kriterijume u vezi sa minimalnom visinom ulaganja i obaveznim brojem novih zaposlenih - ističu u Ministarstvu privrede.

- Po sada važećoj Uredbi o uslovima i načinu privlačenja ulaganja, da bi projekat mogao da se kandiduje za dodelu sredstva podsticaja, neophodno je da investitor obezbedi minimalno ulaganje u visini od 150.000 evra u najmanje razvijenim opštinama i da zaposli najmanje 20 ljudi. Kada je reč o najrazvijenijim gradovima i opštinama, za njih je neophodno ulaganje od minimum 600.000 evra, uz zapošljavanje bar 50 radnika. Cilj je da se domaći privrednici motivišu za pokretanje novih projekata ili proširenje postojećih kapaciteta realizacijom projekata koje će moći da sprovedu u celosti.

Dobitnici

Ministarstvo privrede je u poslednjih godinu dana potpisalo ugovore sa tri domaće kompanije - "Banja Komerc Bekament" Aranđelovac, FOS Surdulica i TIM-KOP iz Temerina...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik