Prva hiša brzo osvaja slovensko tržište nekretnina

Bez autora
Nov 17 2016

Slovenska kompanija Prva hiša (Prva kuća) krajem listopada od DUTB-a je otkupila jedan od najvećih neizgrađenih nekretninskih projekata - Kestenovo cvijeće, u Dolu pokraj Ljubljane. Riječ je o nedovršenih osam stambenih blokova s ukupno 82 stana. Planiraju ih završiti do proljeća, a ciljana skupina su kupci koji u Ljubljani traže stan, pri čemu će, kako tvrde u Prvoj hiši, kod njih dobiti 30 četvornih metara više. Usto, Prva hiša gradi i osam stanova u u Trnovu u Ljubljani, ali za kupce dubljeg džepa. Ranije su od KBM Leasinga kupili 18 kuća u Lavrica i prodali ih za devet mjeseci. "Naš cilj je brza prodaja stanova, što znači da će cijena biti povoljna", kaže Frano Toš o projektu Kestenovo cvijeće. On je vlasnik 33,3 posto udjela u Prvoj hiši, ali na pitanje lista Finance je li on novi slovenski nekretninski magnat odgovara: "Ne, mi radimo u tišini, nastojimo ostati 'low profile', nadam se da ćemo jednom izrasti u veliku kompaniju".

Prva hiša brzo osvaja slovensko tržište nekretninaSlovenska kompanija Prva hiša (Prva kuća) krajem listopada od DUTB-a je otkupila jedan od najvećih neizgrađenih nekretninskih projekata - Kestenovo cvijeće, u Dolu pokraj Ljubljane.

Riječ je o nedovršenih osam stambenih blokova s ukupno 82 stana. Planiraju ih završiti do proljeća, a ciljana skupina su kupci koji u Ljubljani traže stan, pri čemu će, kako tvrde u Prvoj hiši, kod njih dobiti 30 četvornih metara više. Usto, Prva hiša gradi i osam stanova u u Trnovu u Ljubljani, ali za kupce dubljeg džepa. Ranije su od KBM Leasinga kupili 18 kuća u Lavrica i prodali ih za devet mjeseci. "Naš cilj je brza prodaja stanova, što znači da će cijena biti povoljna", kaže Frano Toš o projektu Kestenovo cvijeće. On je vlasnik 33,3 posto udjela u Prvoj hiši, ali na pitanje lista Finance je li on novi slovenski nekretninski magnat odgovara: "Ne, mi radimo u tišini, nastojimo ostati 'low profile', nadam se da ćemo jednom izrasti u veliku kompaniju".

Financirali startupe

Frano Toš otprije se bavi nekretninama, ali suvlasnici Prve hiše potpuno su neiskusni u tom sektoru. Riječ je o petorici slabije poznatih poduzetnika koji su dosad uglavnom sudjelovali u financiranju startupa, a nešto poznatiji je drugi najveći dioničar Prve hiše Zvone Jagodic, koji je prije nekoliko godina stekao ugled kao suosnivač tražilice Najdi.si. "Ja sam ulagač, nekretnine su jedna od mogućnosti za ulaganje za koje mi se čini da u ovom trenutku ima smisla", kaže Jagodic.  Inače, trenutno je najveći građevinski poduzetnik u Sloveniji Stojan Petrič, čija je kompanija Kolektor Koling, platila 18 milijuna eura za građevinsku tvrtku Cestovno poduzeće Gorica (CPG), čime je stvorena najveća slovenska građevinska kompanija.

Veliki Petričev projekt

Petrič je uključen u projekt izgradnje stambenog kompleks Belle Vie Tivoli u Frankopanski ulici u Ljubljani, čija je gradnja počela ovog ljeta. Projekt sa 195 stanova trebao bi biti završen za dvije godine, a prosječna cijena trebala bi iznositi oko 2100 eura po četvornom metru.  Uz Petriča, među veće slovenske poduzetnike koji se bave nekretninama spada i Jože Anderlič koji je ove godine uspio prodati deset tisuća četvornih metara zemljišta tvrtke Tivoli projekt čiji je on vlasnik.

Riječ je o lokaciji u središtu Ljubljane, a zemljište na kojem je Anderlič želio graditi stambeno naselje kupio je južnoafrički fond Greenbay properties sa sjedištem na Mauriciusu, koji je kupio koparski Planet Tuš. Južnoafrikanci su zemljište i projekt gradnje 127 luksuznih stanova platili 15,4 milijuna eura, a ukupno će u gradnju uložiti 70 milijuna eura. Tu je i Blaž Miklavčić, čija je kompanija MM SVTK za nedovršeni poslovno-stambeni objekt Tribuna u Ljubljani platila 2,4 milijuna eura. Predviđena je gradnja 76 stanova i pet poslovnih prostora.

Stanovi skuplji četiri posto

Prosječna cijena kvadrata 2130 eura

Cijene stambenih kvadrata u Sloveniji, koje su dosegnule dno u prvoj polovici 2015. godine, unatoč činjenici da većinom počinju pokazivati uzlazni trend u cjelini ne slijede snažan rast prometa", tvrde u Geodetskoj uprava Republike Slovenije (Gurs). Analiza 912 kupoprodaja stanova u Ljubljani pokazala je da je četvorni metar u prosjeku stajao 2130 eura, što je četiri posto više nego u drugoj polovici prošle godine. Još veći rast cijena stambenih kvadrata od glavnog grada Ljubljane zabilježen je u Kopru (devet posto) i Celju (osam posto pola).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik