Velike izmene u zgradama: Nema blokade stanara

Bez autora
Nov 21 2016

Zakon o stanovanju, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, ove nedelje usvojila je Vlada Srbije, a u skupštinskoj proceduri će se naći do kraja meseca. Gradski menadžer Goran Vesić je, gostujući na Radiju Studija B, precizirao da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada, saopštila je gradska služba za informisanje. Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima, rekao je Vesić. Pored toga, dodao je, više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara. On je objasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

Velike izmene u zgradama: Nema blokade stanaraZakon o stanovanju, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, ove nedelje usvojila je Vlada Srbije, a u skupštinskoj proceduri će se naći do kraja meseca.

Gradski menadžer Goran Vesić je, gostujući na Radiju Studija B, precizirao da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada, saopštila je gradska služba za informisanje.

"Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima", rekao je Vesić.

Pored toga, dodao je, više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara.

On je objasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

"Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove, poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Pored toga više neće postojati predsednik skupštine stanara već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara", rekao je Vesić.

On je napomenuo da stanari, međutim, imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade.

"Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja koja će biti pri privrednoj komori i ti ljudi će proći posebne obuke. Verujem da će stanari novih zgrada želeti da imaju stručne ljude poput domara koji će se brinuti o njihovom održavanju", rekao je Vesić.

On je precizirao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik