Pregovori o minimalcu u ćorsokaku

Bez autora
Nov 23 2016

Pregovori o novom iznosu najniže plate u RS zapali su u ćorsokak tek što su počeli, nakon što radna grupa, sačinjena od predstavnika poslodavaca, sindikata i Vlade, zadužena da predloži iznos minimalca, nije pronašla zajednički jezik.Pomenutu radnu grupu formirao je Ekonomsko-socijalni savjet RS da bi izanalizirali trenutne ekonomske pokazatelje, te razmotrili prijedloge i radnika i poslovne zajednice te predložili iznos minimalca za 2017. godinu.

Pregovori o minimalcu u ćorsokakuPregovori o novom iznosu najniže plate u RS zapali su u ćorsokak tek što su počeli, nakon što radna grupa, sačinjena od predstavnika poslodavaca, sindikata i Vlade, zadužena da predloži iznos minimalca, nije pronašla zajednički jezik.

Pomenutu radnu grupu formirao je Ekonomsko-socijalni savjet RS da bi izanalizirali trenutne ekonomske pokazatelje, te razmotrili prijedloge i radnika i poslovne zajednice te predložili iznos minimalca za 2017. godinu.

Međutim, pregovorili su zapeli na samom početku, a rok od sedam dana, koji im je dat za dogovor, danas je istekao.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić, koji je bio član radne grupe, rekao je da na jučerašnjoj sjednici nisu mogli postići saglasnost o parametrima za određivanje visine minimalca.

- Predložili smo da se za utvrđivanje najniže plate koriste iznos prosječne potrošačke korpe, prosječne plate, realni rast BDP-a i produktivnost rada. Međutim, ovi parametri nisu naišli na odobravanje predstavnika Saveza sindikata RS, odnosno jedini parametar koji im je bio prihvatljiv, je prosječna plata - rekao je Aćić.

Naglasio je da očekuje da u idućih deset do 15 dana bude održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta, na kojoj će socijalni partneri ponovo pokušati da pronađu zajednički jezik o minimalcu.

- Ukoliko Ekonomsko-socijalni savjet ne donese odluku, najnižu platu predložiće Vlada Srpske - naveo je Aćić.

Član radne grupe u ime Saveza sindikata RS Božana Radošević je rekla da su oni na sastanku iznijeli okvirne parametre.

- Ti parametri su BDP, koji podrazumijeva nominalni iznos i stopu realnog rasta, indeks industrijske proizvodnje, robnu razmjenu, prosječnu platu, životni standard. U obzir treba uzeti pad broja nezaposlenih posljednjih godina, ali i rast zaposlenosti. Inicijativa sindikata je da najniža plata iznosi 50 odsto od prosječne - rekla je Radoševićeva.

Predstavnik radne grupe u ime Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite bila je Mira Vasić, koja juče nije mogla da kaže postoji li i dalje mogućnost za dogovor.

Prosječna plata

Prosječna neto plata u RS isplaćena u oktobru iznosila je 837 KM, što je za 2,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, te za 1,1 odsto manje u odnosu na septembar.

Najnižu platu od 370 KM u RS prima 33.539 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik