Digitalno preduzetništvo ključ razvoja digitalne ekonomije

Bez autora
Nov 23 2016

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je digitalno preduzetništvo ključ razvoja digitalne ekonomije što je prepoznato i u strateškim dokumentima Evropske Unije iz ove oblasti.Ona je na otvaranju konferencije „Digitalna ekonomija“, u Mikser Hausu, u Beogradu, podsetila da je podrška digitalnom preduzetništvu u fokusu i Strategije razvoja informacionih tehnologija, koju je to Ministarstvo pripremilo uz konsultacije sa predstavnicima IT privrednog sektora i IT zajednice, podsetivši da je ta Strategija usvojena na sednici Vlade Srbije 17. novembra.

Digitalno preduzetništvo ključ razvoja digitalne ekonomijeDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je digitalno preduzetništvo ključ razvoja digitalne ekonomije što je prepoznato i u strateškim dokumentima Evropske Unije iz ove oblasti.

Ona je na otvaranju konferencije „Digitalna ekonomija“, u Mikser Hausu, u Beogradu, podsetila da je podrška digitalnom preduzetništvu u fokusu i Strategije razvoja informacionih tehnologija, koju je to Ministarstvo pripremilo uz konsultacije sa predstavnicima IT privrednog sektora i IT zajednice, podsetivši da je ta Strategija usvojena na sednici Vlade Srbije 17. novembra.

Donošenjem ove Strategije još jednom je potvrđen kurs novog programa Vlade, iznet i u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića, ka podršci sektoru IT-a i uvođenju tehnoloških inovacija u druge privredne grane, istakla je Matić, dodavši da je pripremi i Akcioni plan razvoja IT industrije.

Ona je istakla da su strateški definisana četiri prioriteta: razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u oblasti informacionih tehnologija, unapređivanje administrativnog okruženja pogodnog za razvoj IT industrije, jačanje kadrovskih potencijala i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom IT.

Bržem prelasku na digitalnu ekonomiju doprineće i novi Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Nacrt zakona koje smo kao resorno Ministarstvo pripremili, nalazi se u proceduri i očekujemo da bude uskoro usvojen, najavila je državni sekretar, napomenuvši da je za oblast elektronskog poslovanja važan i Zakon o informacionoj bezbednosti, kao i uredbe tog zakona koje su takođe usvojene 17. novembra na Vladi Srbije.

Konferencija „Digitalna ekonomija“ (Digital economy), u organizaciji Konfindustrije Srbija i ICT HUB-a, uz podršku Privredne komore Srbije, održana je pod sloganom: „Otkrijte kako da unesete novine u svoj biznis, sa ciljem da sagleda tranziciju Srbije ka digitalnoj ekonomiji iz ugla tradicionalnih kompanija, IT kompanija i tehnoloških startapova, i države, i da pokuša da pruži odgovore stručnjaka kako se najbolje pripremiti za Četvrtu industrijsku revoluciju“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik