5 korisnih saveta za uštedu novca

Bez autora
Nov 24 2016

S obzirom da živimo u vremenu u kom se „više potroši nego zaradi“ i gde veliki broj naših građana teško pravi balans između mesečnih prihoda i rashoda, zaključuje se da nam štednja i nije tako bliska. To je potvrdila i aktuelna anketa portala Poslovno Jutro, gde je na postavljeno pitanje Da li štedite i zašto?, čak 55,06% ispitanika odgovorilo sa „Ne, ne uspevam da uštedim“! Preostali broj ispitanika, koji uspeva da uštedi na mesečnom nivou, kao razloge za štednju navode predostrožnost (22.47%), putovanja (10.11%), kupovinu (3.37%), a 8,99% ispitanika štedi bez posebnog razloga. Iako u prvi mah zvuči nemoguće, ipak postoje brojni načini za uštedu novca u gotovo svakom segmentu života, i da na taj način poboljšate svoj kućni budžet. Put ka uštedi novca ponekad može da podrazumeva i veća odricanja, ali vrlo često je dovoljno samo malo organizovanosti, istrajnosti i pažnje kako bina kraju meseca uvideli promenu u Vašoj „kasici prasici“.

5 korisnih saveta za uštedu novcaS obzirom da živimo u vremenu u kom se „više potroši nego zaradi“ i gde veliki broj naših građana teško pravi balans između mesečnih prihoda i rashoda, zaključuje se da nam štednja i nije tako bliska.

To je potvrdila i aktuelna anketa portala Poslovno Jutro, gde je na postavljeno pitanje Da li štedite i zašto?, čak 55,06% ispitanika odgovorilo sa „Ne, ne uspevam da uštedim“! Preostali broj ispitanika, koji uspeva da uštedi na mesečnom nivou, kao razloge za štednju navode predostrožnost (22.47%), putovanja (10.11%), kupovinu (3.37%), a 8,99% ispitanika štedi bez posebnog razloga. 

Iako u prvi mah zvuči nemoguće, ipak postoje brojni načini za uštedu novca u gotovo svakom segmentu života, i da na taj način poboljšate svoj kućni budžet. Put ka uštedi novca ponekad može da podrazumeva i veća odricanja, ali vrlo često je dovoljno samo malo organizovanosti, istrajnosti i pažnje kako bina kraju meseca uvideli promenu u Vašoj „kasici prasici“. 

Donosimo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da racionalnije upravljate novcem i na taj način uštedeti.

1. Ušteda u kupovini namirnica
Poznato je da najveći deo potrošačke korpe čine proizvodi prehrambene industrije, koje ujedno konstantno beleže i najveći rast cena. Ipak, postoje načini da bolje organizujemo svoju kupovinu i da potrošimo manje novca. Krenite u kupovinu sa spiskom, jer na taj način nećete kupovati proizvode koji Vam u tom trenutku nisu neophodni. Izbegavanjem trgovačkih zamki, možete u velikoj meri smanjiti svoje troškove u supermarketima. Takođe, trudite se da račune ne plaćate karticom, već gotovinom, jer ćete na taj način imati realniju predstavu o tome koliko ste novca zaista potrošili. Pored toga, kupovina proizvoda na akciji Vam takođe može pomoći u smanjenju iznosa računa na kasi. Na pijaci namirnice nemojte kupovati  ranom zorom, već kada se pijačni prodavci spremaju da pođu kući, jer su tada spremni da višestruko snize cenu, jer im nije u interesu da robu vraćaju kući. Takođe, slatkiši i grickalice na pijaci su i do 40 odsto jeftiniji nego u prodavnicama.

2. Ušteda na garderobi
Jedan od boljih načina za uštedu novca, ogleda se u tome kako, koliko i gde kupujete odeću. Na dobre, čvrste čizme, kaput ili torbu, svakako trebaizdvojiti malo veći iznosnovca i posetiti trgovačke radnje proverenog kvaliteta, jer će Vam jedino na taj način kupljena garderoba trajati više godina. Ostale komade garderobe možete slobodno nabavljati u jeftinijim radnjama, pa čak i u second hand shop-ovima. Pored toga, postoji veliki broj prodavnica u kojima se nalazi zaplenjena roba sa carine, većinom iz zemalja zapadne Evrope i Amerike, pa je po sastavu kvalitetnija od stvari koje se nalaze u našim buticima. Takođe, kupovina na popustu Vam takođe može dosta pomoći u uštedi na ovoj stavci. Tako na primer, ukoliko krajem marta kupite čizme, platićete ih po trostruko nižoj ceni, pa imate nov komad za sledeću sezonu, i obrnuto sa letnjom garderobom. Pažljivo planirajte kupovinu, i ušteda neće izostati.

3. Ušteda na režijama
Računi za struju, grejanje i ostale komunalije predstavljaju velike izdatke svakog mesea, pa bi njihovim smanjenjem u velikoj meri uticali na poboljšanje kućnog budžeta. Tako na primer gašenjem računara ili televizora kada ih ne koristite, možete uštedeti na računima za električnu energiju. Takođe, koršćenje uređaja koji su veliki potrošači energije u vremenskom periodu kada su kilovati jeftiniji, doprineće nižim troškovima na kraju meseca. U zimskim mesecima, ukoliko je u kući dovoljno toplo, nema potrebe da termoakumulaciona peć radi uzalud, niti da predugo držite otvorene prozore dok su napolju niske temperature. Zavrćite slavine do kraja, ne dozvolite da voda teče bez potrebe. Iako Vam se to verovatno čini kao sitnicai da su uštede minimalne, ipak morate imati u vidu da je ovde reč je o lošim navikama,  koje Vas prate tokom cele godine. Kada sve stavite na papir, shvatićete da količina energije koju na kraju potrošite nije zanemariva. 

4. Ušteda na troškovima za automobil 
Većina ljudi danas bez automobila ne može normalno da funkcioniše, iako su troškovi korišćenja i održavanja ogromni. Stoga, smanjenje troškova po tom osnovu Vam može dosta pomoći u nameri da na kraju meseca uštedite više novca. Razmislite o tome da li bi vam seisplatila ugradnja plina, s obzirom na nižu cenu gasa. Ukoliko tek planirate da kupite nov automobil, uzmite u obzir i polovne automobile koji su stari do nekoliko godina, jer stanje takvog vozila može biti neznatno lošije od onog koje je sasvim novo, a cena mu je u proseku niža za oko 30 posto. Ukoliko spadate u onu drugu grupu ljudi, koji mogu da funkcionišu bez automobila, možda bi bilo dobro razmisliti o tome da na posao umesto autom, krenete gradskim prevozom. Ukoliko Vam posao nije previše udaljen od kuće, možete svakog dana prošetati do posla, ili otići biciklom, što je najzdravija i najjeftinija varijanta. Ustanite svaki dan ranije samo pola sata, promenite neke navike za vrlo malo i upustite se u šetnju. Ako biste svaki radni dan tokom meseca zaobišli automobil ili gradski prevoz, i pešačili do posla tokom čitave godine, mogli biste da uštedite desetodnevni odmor na moru.

5. Ušteda na ostalim „sitnicama“
Naučite da uštedite na malim stvarima, jer je to najbrži i najlakši način za povećanje Vaše ekonomičnosti. Novac koji izdvajate za pojedine dnevne rituale, kada se pomnožite sa brojem dana u mesecu, dobijate sumu koja često nije zanemarljiva. Tako na primer, ukoliko je imate naviku da svakog dana popijete kafu u lokalnom kafiću ili pak da kupujete brzu hranu u pauzi na poslu, možda bi bilo dobro razmisliti o tome da tih navika jednostavno odreknete. Ukoliko ponesete hranuod kuće, na taj  možete dnevno uštedeti i do nekoliko stotina dinara, što na mesečnom nivou dostiže cifru od preko 7.000 dinara. Pored toga, ako se rešite ružnih navika poput pušenja, Vaš budžet će svakako osetiti veliko olakšanje, a na godišnjem nivou možete uštedeti za neki novi uređaj u kući ili pak za porodično putovanje.

Razmislite i o drugim stvarimaza koje izdvajate određene sume novca, a nisu Vam neophodne. Tako na prmer, ukoliko imate više kreditnih kartica a koristite samo jednu, rešite se viška i na taj način smanjujete razne troškove članarina i mesečnog održavanja računa. Takođe, obratite pažnju i na mesečne troškove mobilnog telefona, interneta i televizije. Razmisliteo paketima telekom operatera koje  ste odabrali i da li oni vam je neophodno sve ono što je uključeno u paket. Ukoliko nije, onda pregovarajte sa operaterima oko promene seta usluga koje paket obuhvata i sniženja cene. 

Na kraju, stavite sve na papir. Počnite da vodite evidenciju o svojim troškovima. Zabeležite vaše rashode i prihode koje imate u toku meseca, te se uverite i sami koliko ćete novca imati na raspolaganju uz poštovanje ovih nekoliko korisnih saveta. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik