Švajcarci jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka, BiH na dnu liste

Bez autora
Nov 27 2016

Svaki Švajcarac "težak" je više od pola miliona dolara, otkrila je Credit Suisse banka u godišnjem izvještaju. Prema navodima iz tog izvještaja, Švajcarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka. Trenutno svaki odrasli Švajcarac ima prosječnu imovinu u vrijednosti 561.900 dolara.Izvještaj o globalnom bogatstvu napravio je istraživački institut Credit Suisse banke. U izvještaju se navodi da je od finansijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švajcaraca, izražena u dolarima, porasla za 5,3 odsto godišnje, dok je istovremeno globalno bogatstvo poraslo za samo 2,1 odsto.

Švajcarci jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka, BiH na dnu listeSvaki Švajcarac "težak" je više od pola miliona dolara, otkrila je Credit Suisse banka u godišnjem izvještaju.

Prema navodima iz tog izvještaja, Švajcarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka. Trenutno svaki odrasli Švajcarac ima prosječnu imovinu u vrijednosti 561.900 dolara.

Izvještaj o globalnom bogatstvu napravio je istraživački institut Credit Suisse banke.

U izvještaju se navodi da je od finansijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švajcaraca, izražena u dolarima, porasla za 5,3 odsto godišnje, dok je istovremeno globalno bogatstvo poraslo za samo 2,1 odsto.

Trenutno je imovina pojedinaca u Švajcarskoj porasla na 3,5 triliona dolara, što je 1,4 odsto svjetskog privatnoga bogatstva, a Švajcarska čini samo 0,1 odsto svjetske populacije, prenose mediji.

Poslije Švvajcaraca, slijede žitelji Australije gdje je prosječna imovina stanovnika te zemlje u vrijednosti 376.000 dolara, zatim građani Amerikanci sa 345.000 dolara i Norvežani sa 312.000 dolara.

Prema istom izvještaju, bogatstvo u Sloveniji iznosi 57.376 po stanovniku, a u Srbiji 6.906 dolara.

Ukupno bogatstvo hrvatskih stanovnika iznosi 78 milijardi dolara. Hrvati u prosjeku imaju 22.303 dolara.

Prema istom izvještaju ukupno bogatstvo BiH iznosi 34 milijarde dolara, a prosječno svaki njen građaninj "težak" je tek 11.384 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik