Infrastrukturni projekti sa Kinom i Turskom

Bez autora
Nov 27 2016

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se u prestonici Turkmenistana, od 26. do 27. novembra, održava konferencija o globalnom održivom transportu, na kojoj učestvuje delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić. Skup su otvorili predsednik Turkmenistana Kurbankuli Berdimuhamedov i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun. Delegacija Srbije je u Ašhabadu održala više bilateralnih sastanaka, pri čemu su poseban značaj imali razgovori sa ministrima transporta Kine i Turske – Li Ksaopengom i Ahmetom Arslanom. Susret sa ministrom transporta Kine još jednom je potvrdio odlične političke odnose između dve države, o čemu nedvosmisleno govore bilateralni susreti zvaničnika na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Infrastrukturni projekti sa Kinom i TurskomMinistarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se u prestonici Turkmenistana, od 26. do 27. novembra, održava konferencija o globalnom održivom transportu, na kojoj učestvuje delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić.

Skup su otvorili predsednik Turkmenistana Kurbankuli Berdimuhamedov i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun. Delegacija Srbije je u Ašhabadu održala više bilateralnih sastanaka, pri čemu su poseban značaj imali razgovori sa ministrima transporta Kine i Turske – Li Ksaopengom i Ahmetom Arslanom.

Susret sa ministrom transporta Kine još jednom je potvrdio odlične političke odnose između dve države, o čemu nedvosmisleno govore bilateralni susreti zvaničnika na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina. 

Na sastanku je bilo reči o projektima izgradnje autoputeva koje realizuju kineske kompanije u Srbiji, kao i o skorom početku izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta i nedavno potpisanom komercijalnom ugovoru u Rigi. 

Takođe, tokom razgovora je razmatrana i značajna uloga Srbije u mehanizmu Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Istovremeno, potvrđen je veliki značaj ukidanja viznog režima za kineske građane od 1. januara 2017. godine, imajući u vidu da je Srbija prva evropska zemlja koja je ukinula vize za državljane Kine.

Na sastanku sa turskim ministrom transporta Ahmetom Arslanom konstatovano je da su bilateralni privredni i politički odnosi Srbije i Turske u uzlaznoj putanji, kao i da dobri odnosi između dve zemlje doprinose stabilnosti celokupnog regiona. 

Antić je pritom ukazao na aktivnosti koje se sprovode u Srbiji a direktno utiču na veću bezbednost u saobraćaju, imajući u vidu da je Srbija tranzitna zemlja za turske građane koji tokom letnje sezone putuju kroz Srbiju, ali i ruta za veliki broj turskih kamiona koji tranzitiraju kroz našu zemlju. 

Antić je istakao značaj završetka autoputa od Niša do bugarske granice do kraja 2017. godine, čime će biti završen kompletan autoput kroz Srbiju koji vodi od bugarske granice prema Mađarskoj i Hrvatskoj.

Takođe , kako je naveo, važna je i realizacija projekata "rizort" zona- odmorišta pored autoputeva u Srbiji, gde turski vozači mogu da se odmore i imaju bezbedan parking za svoja vozila. Ministar je u tom kontekstu podsetio na jedan takav uspešan projekat – odmorište “Bosforus“ kod Aleksinca. 

Dve delegacije su razgovarale i o značajnim turskim investicijama u Srbiji, kao i o narastajućem interesovanju turskih investitora za nova ulaganja u građevinskoj i tekstilnoj industriji u Srbiji. 

Takođe, ocenjeno je da postoji prostor za saradnju na novim projektima u oblasti energetike i transporta, i postignut je dogovor o tome da se u toku 2017. godine održe sastanci na kojima će se razgovarati o konkretnim projektima, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik