Proizvodnja struje raste na krilima TE Stanari

Bez autora
Nov 28 2016

Proizvodnja struje u 2017. trebalo bi da nadmaši ovogodišnju, a ambiciozniji plan zasnovan je na doprinosu novoizgrađene Termoelektrane "Stanari" i malih hidroelektrana obuhvaćenih sistemom podsticaja za korišćenje obnovljivih izvora energije. Vlada RS je na posljednjoj sjednici usvojila odluku o elektroenergetskom bilansu Srpske za 2017. godinu, a u tom dokumentu je navedeno da je u idućoj godini planirano da bude proizvedeno 7.606 gigavat-časova električne energije, što je za 5,72 odsto više u odnosu na plan za ovu godinu. Najveći doprinos rastu proizvodnje daće Termoelektrana "Stanari", u kojoj je poslije probnog rada od januara do maja ove godine puštena proizvodnja u punom kapacitetu. U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da će elektroenergetski subjekti u 2017. obezbijediti uredno snabdijevanje svih potrošača strujom i ostvariti značajan bilansni višak, koji će biti ponuđen na tržištu i prema dosadašnjoj praksi, završiti u izvozu.

Proizvodnja struje raste na krilima TE StanariProizvodnja struje u 2017. trebalo bi da nadmaši ovogodišnju, a ambiciozniji plan zasnovan je na doprinosu novoizgrađene Termoelektrane "Stanari" i malih hidroelektrana obuhvaćenih sistemom podsticaja za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici usvojila odluku o elektroenergetskom bilansu Srpske za 2017. godinu, a u tom dokumentu je navedeno da je u idućoj godini planirano da bude proizvedeno 7.606 gigavat-časova električne energije, što je za 5,72 odsto više u odnosu na plan za ovu godinu. Najveći doprinos rastu proizvodnje daće Termoelektrana "Stanari", u kojoj je poslije probnog rada od januara do maja ove godine puštena proizvodnja u punom kapacitetu.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da će elektroenergetski subjekti u 2017. obezbijediti uredno snabdijevanje svih potrošača strujom i ostvariti značajan bilansni višak, koji će biti ponuđen na tržištu i prema dosadašnjoj praksi, završiti u izvozu.

- Planirano je da termoelektrane proizvedu 5.055 gigavat-časa, hidroelektrane 2.284, a male elektrane 267 gigavat-časova. Proizvodnja u malim elektranama, koje su obuhvaćene sistemom podsticaja, iznosi 230 čigavat-časova - naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Za proizvodnju struje u termoelektranama potrebno je 6,28 miliona tona uglja, a pored toga, predviđen je i plasman 190.000 tona uglja u komercijalnu prodaju.

Direktor "Elektroprivrede RS" Željko Kovačević rekao je da se može očekivati da plan proizvodnje struje u idućoj godini bude i prebačen.

- Stanje u energetskim postrojenjima i objektima je dobro i možemo sa sigurnošću tvrditi da ćemo ostvariti zacrtane ciljeve kada je riječ o proizvodnji struje u 2017. godini. Ako sve protekne bez većih problema, nije isključeno da taj plan bude i prebačen - rekao je Kovačević.

Ovogodišnji plan, ističe Kovačević, biće sigurno ostvaren, a postoji mogućnost i da bude premašen.

- Trenutno jedino nismo zadovoljni proizvodnjom struje u RiTE "Gacko", ali se i u tom preduzeću stanje postepeno stabilizuje i ono će u idućoj godini ostvariti zacrtane ciljeve - rekao je Kovačević.

Elektroenergetski bilans RS baziran je na tehničkim normama i kriterijumima za planiranje proizvodnje i potrošnje struje i stabilnog rada elektroenergetskih objekata.

- Raspoloživost proizvodnih objekata, njihova pogonska spremnost, stanje na tržištu električne energije i hidrološka situacija osnovni su elementi koji će uticati na ostvarenje elektroenergetskog bilansa - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik