Dobra saradnja Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH i IZ Hrvatske

Bez autora
Nov 29 2016

Delegacija Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH predvođena predsjednikom Upravnog odbora Agencije Osmanom ef. Kozlićem i direktorom Agencije Amirom Sakićem posjetila je prethodnih dana Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centar za certificiranje halal kvalitete. U prostorijama Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima informirao je članove delegacije o radu i aktivnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj. Naglasio je tradicionalno dobre odnose i iznimnu povezanost s Agencijom za certificiranje halal kvalitete u BiH te izrazio zadovoljstvo što se suradnja nastavlja razvijati. Ukazao je i na izazove s kojima se suočavaju u oblasti halala te programe i aktivnosti koje provode. Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić prezentirao je rad Agencije i postignuća koja u oblasti edukacije o halalu i certificiranju postižu u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Litvaniji, kao i u oblasti standardizacije i razvoja svjetskog halal tržišta.

Dobra saradnja Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH i IZ HrvatskeDelegacija Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH predvođena predsjednikom Upravnog odbora Agencije Osmanom ef. Kozlićem i direktorom Agencije Amirom Sakićem posjetila je prethodnih dana Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centar za certificiranje halal kvalitete.

U prostorijama Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima informirao je članove delegacije o radu i aktivnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Naglasio je tradicionalno dobre odnose i iznimnu povezanost s Agencijom za certificiranje halal kvalitete u BiH te izrazio zadovoljstvo što se suradnja nastavlja razvijati. Ukazao je i na izazove s kojima se suočavaju u oblasti halala te programe i aktivnosti koje provode.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić prezentirao  je rad Agencije i postignuća koja u oblasti edukacije o halalu i certificiranju postižu u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Litvaniji, kao i u oblasti standardizacije i razvoja svjetskog halal tržišta.

Istaknuta je dobra suradnja sa svim relevantnim akterima u oblasti halala na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou, kao i razvojne inicijative u koje je Agencija aktivno uključena.

Agencija za certificiranje halal kvalitete i Centar za certificiranje halal kvalitete imaju iznimnu suradnju, a zaključeno je da je treba intenzivirati na projektima od zajedničkog interesa i u međusobnom pomaganju u njihovoj realizaciji.

Predstavljena je aplikacija Halal bazar koja predstavlja inovativnu bazu podataka o halal certificiranim firmama i halal proizvodima. Istaknuto je da će halal certificiranim firmama s područja Hrvatske biti ponuđeno da se podaci o njima i njihovim halal certificiranim proizvodima nađu u toj aplikaciji te na taj način približe halal konzumentima u BiH i svijetu.

Voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić naglasio je da bi u okviru regionalne saradnje trebalo pokrenuti zajednički projekt na razvoju i promociji halala. U taj projekt trebalo bi uključiti sve zainteresirane koji mogu doprinijeti ciljevima projekta.

- Nakon sastanka u Mešihatu i podne namaza, delegacija je posjetila Islamski centar Zagreb. Tamo su posjetili Islamsku gimnaziju „Dr. Ahmed Smajlović“ čiji je rad predstavio direktor gimnazije Mevludin-ef. Arslani. Delegacija je posjetila i MIZ Zagreb te je glavni imam  Aziz ef. Alili upriličio druženje s kojim je taj posjet i završen - saopćeno je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik