Kocijančič i Kastelic Adrisovi aduti za preuzimanje Save Re

Bez autora
Nov 30 2016

Adris Grupa potvrdila je da nije odustala od preuzimanja Save Re. Nedavno je slovenska Agencija za nadzor osiguranja (AZN) odbacila zahtjev Croatia osiguranja za stjecanje kvalificiranog udjela od 33 posto u slovenskom osiguravatelju. Iz Adrisa zasad nisu potvrdili kada bi predali novi zahtjev. U posljednja tri mjeseca vrijednost dionica Save Re pala je desetak posto, a najveći vlasnici nisu stjecali dodatne dionice. Vjerojatno je kako bi u idućem pokušaju Adris podnio prijavu u svoje ime, a ne u ime Croatia osiguranja. Tada bi ANZ-u bilo teško odbiti rovinjsku grupaciju jer njezino financijsko "zdravlje" nije upitno. Croatia osiguranje, podsjetimo, odbijena je jer je u svom portfelju imala pretjerano mnogo hrvatskih obveznica.

Kocijančič i Kastelic Adrisovi aduti za preuzimanje Save ReAdris Grupa potvrdila je da nije odustala od preuzimanja Save Re, donosi slovenski portal Siol.net.

Nedavno je slovenska Agencija za nadzor osiguranja (AZN) odbacila zahtjev Croatia osiguranja za stjecanje kvalificiranog udjela od 33 posto u slovenskom osiguravatelju. Iz Adrisa zasad nisu potvrdili kada bi predali novi zahtjev. U posljednja tri mjeseca vrijednost dionica Save Re pala je desetak posto, a najveći vlasnici nisu stjecali dodatne dionice.

Vjerojatno je kako bi u idućem pokušaju Adris podnio prijavu u svoje ime, a ne u ime Croatia osiguranja. Tada bi ANZ-u bilo teško odbiti rovinjsku grupaciju jer njezino financijsko "zdravlje" nije upitno. Croatia osiguranje, podsjetimo, odbijena je jer je u svom portfelju imala pretjerano mnogo hrvatskih obveznica.

Rovinjska grupacija već mjesecima gradi široku akciju kako bi došla do većeg utjecaja u Savi Re. U tu su svrhu angažirali i poznate slovenske lobiste, primjerice Janeza Kocijančiča, tvrdi Siol.net. I David Kastelic, predsjednik Zavarovalnice Sava, koja je u vlasništvu Save Re, najmanje se jednom sastao s predstavnicima Adrisa. Ipak, o detaljima ne želi govoriti.

Državni udjel u Savi Re trenutno u strategiji upravljanja državnom imovinom ima status važne investicije. To znai da država u takvoj kompaniji mora zadržati najmanje 25 posto udjela. Ta strategija se, barem zasad, neće mijenjati. Analiza dosadašnje strategije izvršit će se polovinom 2017. godine, a tek tada bi se eventualno moglo razmatrati neke promjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik